Ветерани и ексминистри в парламента като сътрудници

Масларова на заплата при Корнелия Нинова

Ветерани и ексминистри в парламента като сътрудници | StandartNews.com

Бивши министри, някогашни партийни величия и неуспели кандидат-депутати, преживяват същински ренесанс в 42-рото народното събрание. От Емилия Масларова през ген. Аню Ангелов до Дон Цеци се разхождат из кулоарите - като нещатни сътрудници на заплата при депутатите от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака".

"Аман от стари муцуни в парламента!", крещеше Улицата през февруари и големите партии не се поколебаха да се разделят с част ветераните си - били те и емблеми, преди предсрочния вот през май. Но днес ги връщат в Народното събрание - като нещатни сътрудници. Легендата на БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров например днес активно консултира Комисията по икономическа политика и туризъм.

Бойко Великов, който е с 5 мандата зад гърба си

помага на БСП по темите вътрешна сигурност, обществен ред и корупция. Юнал Лютфи от ДПС, който се отказа да води листа на изборите, за да може напред да излязат нови лица, пък съветва Лютви Местан и съпартийците му за политика и международни отношения. Той е сред най-старите ветерани в българския парламент, част е и от 7-ото велико народно събрание (ВНС). Още едно от лицата на ВНС - Георги Пирински, който беше и председател на 40-ия парламент, днес дава акъл на сегашния депутат номер 1 Михаил Миков и съпартийците му от БСП за парламентарната дейност и икономиката. Социалистите са намерили местенце и за старите си "бойни другари" от "Рома" и "Евророма", които не получиха избираеми места в листите на последния вот. Тома Томов и Цветелин Кънчев съветват Столетницата относно коалиционната политика.

Бивши министри и техните заместници също дават експертна помощ на депутатите. Емилия Масларова например е пръв помощник на соцдепутатката Корнелия Нинова и на социалната комисия в парламента. Бившият регионален министър в кабинета "Станишев" Асен Гагаузов пък съветва червения Деян Дечев. Преди 2 дни Гагаузов отново бе избран и за червен лидер в Сливен. Катя Николова, секретар на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Обединението на жените социалистки в партията, помага на съпартийците си при подготовката на изборното законодателство. Зам.-министърката на околната среда в кабинета "Сакскобургготски"

Фатме Илияз дава акъл на Четин Казак

Тя е и бивш народен представител. Интересното е, че зам.-министър в кабината "Орешарски" също стои в списъка на нещатните сътрудници - Юнал Тасим би трябвало да съветва депутатите от ДПС по въпросите за бизнес планирането и икономиката. ГЕРБ също са осигурили заплата за един от бившите си министри - Аню Ангелов сега консултира Доброслав Димитров. Разбира се, по въпросите на отбраната. Самият Димитров е член на Комисията по отбрана и на делегацията на Парламентарната асамблея в НАТО. Шефът на ГЕРБ-София също е в списъка с нещатни сътрудници. Цветомир Паунов съветва съпартийците си по въпроси, свързани със социологията. Валентин Николов, който се издигна до зам.-министър и шеф на АЕЦ "Козлодуй" при предишната власт, сега осветлява по въпросите на икономиката и енергетиката на съпартиеца си Владимир Иванов. Бившата шефка на политическия кабинет на Борисов

Румяна Бъчварова помага на ГЕРБ с медиите

В списъка още е и Росен Карадимов, който бе съветник на Сергей Станишев по времето, когато настоящият соцлидер бе премиер, но вече помага на Сияна Фудулова по въпросите относно законотворчеството. Георги Свиленски от БСП, който излезе от Столичния общински съвет, за да стане депутат, си е взел за сътрудник Альоша Даков, който в момента е съветник от БСП в София. Дългогодишният общинар от Столетницата Мичо Райковски също помага на Свиленски за въпросите за местното самоуправление. Червеният Петър Кънев, който е и собственик на печатницата "Демакс", е взел за сътрудник своята колежка от печатницата Невена Стоилкова, която му помага да бистри икономическите въпроси. Интересен е изборът на бившия общински съветник от БСП Борис Цветков, който е взел на заплата сина на съпартиеца си Георги Мърков. Тодор дава акъл на депутата за икономиката. Зам.-председателят на "Атака" Станислав Станилов пък

не се е поколебал сам да приюти сина си

който бистри с него въпросите на образованието и медиите. А съпартиецът му Венцислав Лаков е взел за нещатен сътрудник бившия депутат от партията Огнян Стоичков. Националистът Димитър Аврамов също е направил интересен избор. За помощник той си е избрал осъдената за подкуп Галя Кюлева, която през 2003 г. се прочу, като си поиска 10 бона от Фидел Беев.

Корнелия Нинова: Плаща им се около 300 лв. на месец

- Г-жо Нинова, защо избрахте точно Емилия Масларова за нещатен сътрудник на комисията?

- Спряхме се на нея, тъй като е професионалист. Г-жа Масларова познава законодателството от 10-15 г. насам. Имахме необходимост от човек, който знае, може и познава изключително добре материята.

- С какво е подпомогнала работата на комисията досега?
- Нейният принос се състои в това, че е подготвяла становища по законопроекти, както и е изработвала и давала предложения за нови. При всички закони в социалната сфера, които приехме през последните месеци, е дала становище. Разбира се, не е само тя, имаме още сътрудници в комисията.
- Как се избират - чрез конкурс или просто ги посочвате?
- Конкурс няма. Такова изискване няма нито в парламентарния правилник, нито в закона. Избира се, надявам се, по професионализъм, навсякъде в парламентарните комисии.
- Как оценявате наличието на нещатни сътрудници като цяло?
- Много високо. Поне на Комисията по труда и социалната политика. Това са колеги, които са работили и в предишните парламенти като сътрудници, познават материята и са изключителни професионалисти.
- Какво е тяхното заплащане?
- Мисля, че е около 300 лева на месец, но не съм сигурна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай