Венков прави оспорвата кметската битка за Шумен

БСП вади непартийна кондидатура срещу сегашния градоначалник

Венков прави оспорвата кметската битка за Шумен | StandartNews.com

БСП изненадващо вдигна Венцислав Венков за кандидат-кмет и така направи максимално оспорвана битката за Шумен наесен. Въпреки очакванията, че бившият градоначалник Красимир Костов ще успее да събере вота на социалистите и ще ги противопостави на всеки друг кандидат, особено непартиен, днес той напусна разочарован събранието, защото събра едва 32 гласа, а три пъти повече отидоха точно при Венков.

Формално, изборът трябва да мине пред ръководството на соцпартията, но настроенията в залата бяха еднозначни, че избраният кандидат има подкрепа и на най-влиятелния социалист в региона - Димитър Дъбов, и на БСП- лидерката Корнелия Нинова, която дойде на крака в града за събранието.

Изборът на БСП е може би най-нежеланият за сегашния градоначалник от ГЕРБ Любомир Христов, който на миналите избори прегази социалистите още на първия тур. Венков навремето бе един от най-добрите журналисти в региона, кореспондент на в. 24 часа, след това натрупа административен опит с избирането му за областен управител по времето на кабинета Орешарски, а от 2015 година оглави Българо-турската търговско-индустриална камара за Северна България, чиито изпълнителен директор е и до днес.

Все още ръководството на ГЕРБ не е обявило окончателно номинацията си за града, но резултатите от местното събрание показаха единодушна подкрепа за досегашния градоначалник – 65 годишният успешен полицейски шеф на Шумен в миналото, а след това и активен народен представител – Любомир Христов. Повторното му вдигане за кмет на града от управляващите ще е съвсем логично: Шумен не шуми, но се развива бързо и се превръща в предпочитана инвестиционна дестинация на Североизтока, което носи повече заетост и по-високи доходи. По думите на кмета, само за последните три години има 17 нови  инвеститори, вложили около 80 милиона в общината.

Голямото бижу на Шумен е индустриалният парк, който повтаря успеха на публично-частното партньорство на зоната в Пловдив и непрекъснато се разширява. В последните дни на кампанията за евроизборите, премиерът Борисов откри поредна инвестиция и обяви, че шасита за БМВ- та ще се правят именно в Шумен.

Независимо, че в града работят големи компании като „Фикосота”, „Теси” и „Лавена”, инвеститор номер едно си остава турската компания „Алкомет”, а собственикът й  -  Фикрет Индже, от години е моторът за привличане на нови компании в региона, особено от южната ни съседка. И е най-големият работодател.

Ако инвеститорите решат да припознаят Венков, който отдавна работи по проектите за индустриалния парк, това със сигурност ще затрудни максимално сегашния кмет за втория му мандат. Още повече, че резултатите от изборите за евродепутатите не бяха обнадеждаващи.

ГЕРБ остана втора политическа сила в областта след ДПС, а в община Шумен партията на Борисов спечели едва с 118 гласа срещу БСП, което е под 1 процент от гласовете. И по при ниска избирателна активност – 27 процента.

Отсега е сигурно - очертава се сериозна кметската битка в Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай