Великобритания и България обсъждат ползите от реформиран Европейски съюз

Великобритания и България обсъждат ползите от реформиран Европейски съюз | StandartNews.com

София. Британският посланик Джонатан Алън, Тим Хемингс, ръководител на Дирекция „Европа" в британското министерство на външните работи, и заместник министър-председателят Меглена Кунева дискутираха необходимостта от реформиране на ЕС.

На 27 ноември посолството на Великобритания организира кръгла маса на тема „Бъдещето на Европа: вижданията на Обединеното кралство и България в контекста на председателството на ЕС от „тройката" Великобритания-Естония-България през 2017-2018 г".

Дискусията бе организирана в рамките на официалното посещение в София на Тим Хемингс, ръководител на Дирекция „Европа" в британското министерство на външните работи. Г-н Хемингс се включи в работния панел заедно с българския заместник министър-председател по координация на европейските политики г-жа Меглена Кунева, г-жа Весела Чернева, старши анализатор в Европейския съвет за външна политика, и г-жа Радка Балабанова, директор на Дирекция „Европа" на министерство на външните работи.

Посланик Джонатан Алън, който беше модератор на дискусията, изложи аргументи за по-конкурентен, гъвкав и демократично отчитащ се Европейски съюз. Той заяви: „Имаме нужда от динамичен ЕС, който създава работни места и растеж и който е истински отговорен пред хората."

Тим Хемингс подчерта, че България и Великобритания вече работят в тясно сътрудничество за подобряване качеството на регулацията чрез въвеждане на оценка на въздействието. Той сподели: „Репутацията на България като дестинация за чуждестранни инвестиции може да се подобри като се помогне за установяване на по-стабилен бизнес климат." Г-н Хемингс изложи препоръките, направени в неотдавнашен доклад на бизнес групата към британския министър-председател Дейвид Камерън по отношение намаляване на бюрокрацията в ЕС.

Заместник-министър председателят Меглена Кунева каза: „България и Великобритания могат да постигнат много заедно по отношение на дигиталната икономика в рамките на триото на председателство на ЕС. Дигиталната икономика е онази неизползвана ниша, която може да вдигне икономиката на ЕС, както в старите, така и в новите страни-членки."

Участниците в кръглата маса обсъдиха дневния ред за реформи в Европейския съюз от гледна точка на това как един реформиран ЕС би могъл да създава работни места и просперитет, да осигурява възможности за подобрение чрез по-добра регулация, да засили конкуренцията и свободната търговия и да развие онлайн пазара на стоки и услуги. Те се обединиха около мнението, че Великобритания и България вече имат много общи позиции и приоритети по този дневен ред и че съществува значителен потенциал за по-нататъшно сътрудничество.

В рамките на дискусията с аудиторията беше обсъден още въпросът за демократичната отчетност на ЕС. Посланик Алън подчерта препоръката на Великобритания за по-значима роля на националните парламенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай