Петък,

Важно решение за хляба. Държавата с голяма мярка

От: СТАНДАРТ -
120
Важно решение за хляба. Държавата с голяма мярка
A
A
A

Държавата влиза на пазара на зърното. Тя ще изкупи необходимите за задоволяване на нуждите на българското население количества. Така земеделските производители ще могат да реализират своята продукция, а от друга страна българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас.

Това решиха премиерът Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и Консултативният съвет по зърното на специално изнесено заседание по темата.

Предстои да бъде уточнен механизмът, по който държавата да закупува зърното, съобщи правителствената информационна служба. Разговорите по темата ще продължат на работна среща в Министерството на земеделието за уточняване на детайлите по налагащите се действия, допълниха от "Дондуков" 1.

Преди два дни зърнопроизводители от страната алармираха, че държавата налага неофициална забрана върху износа на зърно от България. Това стана, след като от Министерството на земеделието увериха, че в страната ни има запас от зърно за следващите две години.  

В днешния разговор за продоволствието на населението и проблемите пред сектора участваха още вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов.

От страна на браншовите организации участие в дискусията взеха представители както на зърнопроизводителите и зърнопреработвателите, така и на животновъдите и търговците от сектора.

В края на срещата министър-председателят Кирил Петков подчерта, че правителството има за цел да подпомогне българските земеделци, така че те да могат да произвеждат не само суровини, но и продукти с висока добавена стойност. Петков призова представителите на сектора също да подават активно сигнали, ако имат информация за злоупотреби и нелоялни практики, което е в интерес на всички страни.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички