Важен ден за Николай Денков, решава проблеми на общините

Президентът Румен Радев се включи в дискусията на конференцията на НСОРБ вчера

Важен ден за Николай Денков, решава проблеми на общините | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков ще участва в провеждащата се в Пампорово Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023 на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от НСОРБ.

Според програмата на форума, премиерът ще присъства на дискусията „Общини и държава заедно в решаване на проблемите“. Днес е вторият ден от конференцията, на която присъстват кметове и председатели на общински съвети от цялата страна.

Президентът Румен Радев се включи в дискусията на конференцията на НСОРБ вчера. В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие преведохте хората в тези кризи, олицетворявахте държавата, посочи Румен Радев  пред участниците в конференцията. Той открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите регионални дисбаланси, предизвикателствата пред граничните и планински райони, ниското заплащане в администрацията, липсата на кадри. Най-големият проблем според държавния глава е все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната. Според Радев кметовете и общинарите са рекордьори, след като в този мандат им се наложи да работят със  7 правителства. Сред гостите на събитието на общинарите вчера бе и служебният премиер Гълъб Донев.

Във втория работен ден на конференцията ще вземе участие Генералният секретар на Съюза на общините в Република Турция, за да представи съвместните усилия на държавата и местната власт за възстановяване на засегнатите от унищожителното земетресение райони.

В сесията ще участва и кметът на гръцкия град Козани Лазарос Малоутаса, за да сподели със своите български колеги препятствията по трудния път към създаване на „умна община“ и ползите от активното внедряване на иновации в публичната среда, уточняват от НСОРБ.

Символични домакини на Заключителната конференция на НСОРБ са кметовете на общините Смолян Николай Мелемов, Чепеларе Боран Хаджиев и Златоград Мирослав Янчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай