Василев каза защо хората с Мазерати няма да ползват 25 ст. отстъпка за бензина

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди финансовият министър

Василев каза защо хората с Мазерати няма да ползват 25 ст. отстъпка за бензина | StandartNews.com

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) разгледа пакета от антикризисни мерки. Очаквано, вицпремиерът и финансов министър Асен Василев защити проекта, който бе публично оповестен неотдавна. От своя страна обаче от бизнеса и синдикатите критикуваха, че планът не бил достатъчно насочен към най-уязвимите.  

Най-силно бизнесът критикува нулевия ДДС за хляба и нетаргетираната мярка за отстъпка от 25 ст./л при зареждането с нисък клас горива. 

Сериозни са съмненията и около промените на пенсиите.

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди Асен Василев по време на обсъждането. Той е и председател на Тристранния съвет. Вицепремиерът вече каза, че 4-5 г. ще живеем в условия на военна икономика.

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", отбеляза днес Василев, цитиран от БНР.

Вицепремиерът заяви, че на този фон предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина. 

По думите му пакетът от мерки цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно. "Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем", каза вицепремиерът.

Василев подчерта, че антикризисните мерки не могат да бъдат таргетирани подоходно. "Би било идеално, ако можем, но не можем, защото в момента държавата не знае гражданите какви доходи имат", обясни Василев, цитиран от БТА. Той информира, че вече е започнало събирането на цялата информация от НАП, НОИ, АСП. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното обследване. Василев изрази надежда от догодина да може да се направи подоходен критерий много по-лесно.

Вицепремиерът каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация. Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 г. поръчка за такава. Дано в рамките на тази година тя стане факт, каза Василев. Той отбеляза, че липсата на такава прави цената за бюджета по-висока и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи.

Компенсацията за горивата

За тези компенсации вицепремиерът Асен Василев припомни, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. "Ако карате "Мазерати", няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи", заяви Василев. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите, поясни вицепремиерът.

Механизмът, който се предлага, затруднява търговците. Те ще трябва да кредитират тази дейност. Най-напред ще платят това облекчение, а едва след това ще си търсят парите, отбеляза Васил Велев, председател на АИКБ.

Той добави, че допълнително тяхната ликвидност ще се влоши, освен това мярката не е таргетирана. Не се разграничават тези, които могат да си платят от онези, които не могат. Според АИКБ мярката трябва да се администрира от Агенцията за социално подпомагане и да важи за по-тесен кръг лица, за да няма злоупотреби като препродажби от физически лица на малък бизнес.

Що се отнася до намаляването на ДДС за централното отопление АИКБ също е против, защото само една пета от гражданите в България имат централно отопление. От тях половината са в София, където заплатите са най-високи.

Същността на тази мярка е съпроводена с най-много неизвестни, изтъкнаха и от БСК. Не е ясно какъв ще е механизмът на прилагането й, в т.ч. каква ще е административната процедура за реализиране на мярката; ще доведе ли до допълнителни тежести - административни, финансови, организационни за търговците на горива; какъв ще бъде кръгът на лицата, които са допустими да се възползват от нея, коментираха от Камарата. Оттам смятат, че мярката може да бъде подкрепена, ако бъде конструирана по олекотен и опростен начин, който да подпомага нискодоходните групи. Възможен подход е подкрепата да се реализира посредством ваучерна система.

Диференцираните ставки на ДДС: кой ще е "основният" хляб 

Асен Василев потвърди позицията си, че по принцип е против диференцираните ставки на ДДС, като добави, че ако ще има такива, е по-добре да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

Социалните партньори критикуваха мерките на правителството, че не са правилно насочени към нуждаещите се групи. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка, Василев обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението", каза Асен Василев.

АИКБ обаче се обяви против. Въвеждането на нулева ставка на ДДС на хляба и възстановяване на високата ставка на алкохолни напитки помага на един бранш и вреди на други три-четири бранша, особено на туризма, който е най-засегнат от кризата. Мярката не е таргетирана, коментира Васил Велев, председател на АИКБ. 

БСК подкрепи някои диференцирани ставки на ДДС, но други не. Нулева ставка за хляба изисква засилен контрол и ясно дефиниране на крайните продукти по веригата, подчертава Камарата. Мярката ще изисква сериозно увеличаване на капацитета на проверяващите органи, тъй като компонентите по веригата на доставките не са с нулева ставка на ДДС, а тя се въвежда само за крайния продукт.

Необходимо е ясно дефиниране на крайните продукти, които се включват в категорията "хляб", включително и поради наличието на множество стоки-заместители.

БСК по принцип подкрепя предложението за 9% ставка на ДДС за доставки на централно отопление, но отбелязва, че на фона на увеличението от средно 39,26 на сто за абонатите на топлофикационните дружества, ефектът от намалената ставка на ДДС върху крайната цена, заплащана от потребителите, би бил незначителен.

Също се подкрепя принципно предложението за въвеждане на намалена 9-процентна ставка на ДДС за доставки на природен газ. Но отново се се отбелязва, че общият ефект би бил незначителен. 

БСК обаче отхвърля връщането на пълната ставка на косвения данък за доставките на бира и вино като част от ресторантьорски и кетъринг услуги. "Не разбираме антикризисния й характер и защо е включена в предлагания от правителството пакет. Промяната в режима, който текущо е със срок на действие до края на 2022 г., не е аргументиран. Представеният фискален ефект от мярката е незначителен, а същевременно вече предизвика основателно напрежение в бранша. Тя засяга секторите, които все още не са се възстановили от Ковид-кризата и прилаганите ограничения на стопанската дейност", се казва в разпространеното становище на БСК.

Данъчните облекчения

АИКБ подкрепя увеличаването на данъчните облекчения за деца, като според Велев това е своеобразен необлагаем минимум за работещите родители. Организацията подкрепя и намаляването на законната лихва по просрочените задължения от 10 на 8 процента на годишна база.

БСК по принцип подкрепя мярката, която би представлявала реална помощ за семействата с деца, като се очаква да увеличи разполагаемия им доход. Необходимо е да бъде разгледана в синхрон с останалите мерки, които се предоставят на семействата по-ясни и справедливи критерии, включително подоходен критерий.

Накъде ще вървят пенсиите

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков обясни, че е направен опит в рамките на възможностите на бюджета българските пенсионери да получат най-справедливото увеличение - на обща стойност от 1,6 млрд. лева.

Министърът обясни, че от 1 октомври предстои ново "модифицирано осъвременяване на пенсиите". По думите му това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро. "Това е проблем за българската пенсионна система", отбеляза Гьоков и обясни, че очаква 770 хиляди пенсионери да получат средното увеличение с 15 процента.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа"  изрази възмущението си как може пенсията да е по-голяма от максималния осигурителен доход. По думите му това е абсурд от гледна точка на теорията на пенсиите. "Не бива да се допуска уравниловка в пенсиите. Абсурдно е да има пенсия, по-висока от максималния осигурителен доход - ако максималната пенсия е 3 400 лв., то максималният осигурителен доход трябва да е 11 хиляди лева."

БСК подчерта, че предложените увеличения и нови начини за осъвременяване на пенсиите не са придружени с абсолютно никакви разчети и анализи. "Не са разглеждани на комисия по осигурителни отношения и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Санира се политически "гаф", допуснат при актуализацията на Държавния бюджет за 2021 г. и Бюджета на държавното обществено осигуряване чрез смесване на пенсионно-осигурителните плащания и "ковид добавките". Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване, освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос", се казва в позиция на Камарата.

Критиките продължават: "непрекъснатото увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст намалява разликата между тази пенсия и останалите пенсии, като противопоставя пенсионерите, които са имали различен принос, за формиране размера на техните пенсии".

"Липсват разчети за броя на лицата, които ще бъдат обхванати от различните "мероприятия", как се отразяват увеличението върху доходите им и дали се постига справедливост, или може през следващата година да очакваме нови методи за осъвременяваме. Представени са различни варианти за увеличаване на размера на получаваните пенсии на различни групи пенсионери, без да се аргументира защо е избран един или друг подход - дали се търси справедливост, или чисто фискален ефект."

Нещо повече, БСК смята,  предложените две увеличения на пенсиите през годината се "генерират огромни разходи за бюджета, без да е ясен ефектът, както и възможността на бюджета да осигурява финансиране в дългосрочен план". От Камарата отбеляват, че увеличаването на размера на максималната пенсия е стъпка в прaвилната посока, "макар отново да не става ясно как е определен размерът".

/dir.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай