В Босилеград: Забравиха ни за вота

Можехме да гласуваме по времето на Милошевич, а сега не, оплакват се нашенците

В Босилеград: Забравиха ни за вота | StandartNews.com

Босилеград - Цариброд - София. Босилеград е естественото продължение на България. Това твърдят местните, но всеки би се убедил в това твърдение, ако отиде в тази част на Западните покрайнини. Естествено разлики има. Пътят от сръбската страна е много по-добър от българския асфалт, а и освен това ничиите българи, както самите те се определят, са на мнение, че участието в избори може да им промени живота.

"Дори при Милошевич можехме да гласуваме на българските избори, а сега не", казва председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов. С много емоция мъжът припомня, че местните българи са дали гласа си на два парламентарни избора и на вот за президент у нас. На 12 май обаче техният глас няма да се чуе, тъй като избирателни секции ще има единствено в българското посолство в Белград и генералното консулство в Ниш. Такова е решението на сръбската държава, която официално е отговорила на нота на българското посолство.

"Ако българското външно министерство беше по-настоятелно, щяхме да можем да гласуваме", убеден е Радко Стоянов, който се занимава с финансовите въпроси на Българския културно-информационен център. Съпругата му Анета пък е на мнение, че ако някоя от основните български партии е искала да ухажва Босилеград, то със сигурност избирателна скеция е щяла да бъде отворена. "Бяхме българи преди четири години, вече сме в друга категория", казва ядосано Бойчо Димитров.

Мъжът смята, че в името на българо-сръбското приятелство е пренебрегнат българският вот в Западните покрайнини. "Така или иначе ще гласуваме", казва решително баща му Димитър Димитров. Неговият случай е по-специален, защото той е регистриран в София и винаги бие път, но не пропуска вот. Пуска бюлетина във Френската гимназия, там му е секцията. Проблемът обаче е, че не всички българи от Босилеград могат да си го позволят, а и най-близката избирателна секция в Ниш също не ги устройва като време и като средства.

Сега сънародниците ни в Босилеград са в трескаво очакване на българския служебен премиер Марин Райков, който трябва да потвърди посещението си днес. "Ще говорим за положението на българското малцинство и ще поискаме финансиране на културно-информационния център", каза за "Стандарт" Иван Николов. "Трябва да се облекчат търговските контакти и да падне границата за бизнеса, за да се спре имиграционният процес", добавя той.

Въпреки че няма да могат да упражнят правото си на глас, българите в Босилеград имат големи очаквания от предстоящия вот. "Трябва да ви се вдигне стандартът на живот, за да спрат българите да искат да напускат България. Нас отдавна са ни забравили, но поне за вас трябва да стане по-добре", обяснява разпалено Бойчо Димитров. Местните се надяват София да направи национална стратегия за сънародниците извън България. Наясно са обаче, че България трябва първо да реши вътрешните си проблеми.

Иначе нашите в Босилеград са твърдо убедени, че щом има избори, трябва да се гласува. Щом искаш да промениш живота си, а не да чакаш какво ще ти се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай