УСВОИЛИ СМЕ ЕДВА 9% ОТ ЕВРОПАРИТЕ

Как тогава България ще се изравни с ЕС, питат и в Брюксел

УСВОИЛИ СМЕ ЕДВА 9%  ОТ ЕВРОПАРИТЕ | StandartNews.com

Брюксел

Европейската комисия ще следи съвсем отблизо как европейските фондове се управляват в страните от Европейския съюз, включително и от България. Това заяви днес комисар Далия Грибаускайте, която отговаря за финансовото планиране и бюджета, предаде БТА.

Тя направи оценка на изпълнението на бюджета на Европейския съюз през 2007 г. Според представените официални данни през 2007 г. България е получила по линия на кохезионната политика на Европейския съюз 100 млн. евро, а бюджетните средства в подкрепа на селското стопанство са възлезли едва на 10 млн. евро. При такава европейска подкрепа няма ли да са необходими десетилетия България да се поизравни в икономическото си развитие с другите страни в Европейския съюз?

Говорим за първата година на членството на България в Европейския съюз. Ако погледнем това, което са получили първите 10 страни членки през първата година на членството си, това е само 9% от средствата по европейския бюджет, заяви Грибаускайте в отговор на въпрос на БТА.

Етапите на членството в преговорния процес бяха заложени така, че различните политики /на Европейския съюз/ да започнат да се прилагат сравнително бавно, включително да се изпълни изискването в новите страни членки да има прозрачна и надеждна администрация, която усвоява средствата.

В България има проблеми. Още през януари Европейската комисия прекъсна плащанията по един проект, свързан със структурните фондове. От страните се очаква да бъдат прозрачни, отговорни и да спазват поетите задължения. 

Но България и Румъния ги очаква добро бъдеще. Все повече и повече от сумите, залегнали в договорите за присъединяване до 2009 г., ще се прехвърлят автоматично за следващи години. Същата формула, прилагана досега към нови страни членки, ще се прилага и за България, добави Грибаускайте. Тя изрази надежда, че "грешките, допуснати в България по отношение на предприсъединителните фондове, ще бъдат анализирани и преценени добре от българското правителство".

Проблемите "способност", "ефикасност" и "прозрачност" са налице. Това наложи едно прекъсване във финансирането, за което споменах. Европейската комисия е задължена (и се контролира от Европейския парламент) да следи много строго за неправилно изразходване на европейските фондове. Европейската комисия ще следи съвсем отблизо как фондовете се управляват и усвояват във всяка страна в Европейския съюз, включително в България, каза Грибаускайте.

Общата сума на извършените бюджетни плащания в съюза през годината е 114 млрд. евро. Както и в предишни години, най-големи бюджетни средства са получили Франция, Испания, Германия и Италия, които са усвоили 47,9 на сто от цялата сума или 50,5 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай