Турски рекет с бежанците (ОБЗОР)

Турски рекет с бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Върнаха ни 200 молби за депортации

Турция прибегна до рекет заради отказа ни да участваме в общ флот заедно с тях, Румъния и Украйна в Черно море срещу Русия. Макар и все още да няма официално писмо от турска страна, с която да ни уведоми, че прекратява споразумението за обратно връщане на мигранти от България, тя на практика не го изпълнява.

"Факт е, че от 200 души, които сме върнали, имаме 200 отказа. Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически способности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно или е някакъв друг проблем", призна вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че не иска да обвързва въпроса с отказа ни за военна флотилия в Черно море. България няма да участва в обща военна флотилия срещу Русия в Черно море. Това обявиха премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев. Тримата се срещнаха извънредно още на обяд по повод информацията, че Румъния ни е предложила да направим общ флот с Турция и Украйна за разполагане на боен флот, който да се противопостави на руското военно присъствие в черноморския регион. "Ние не желаем да участваме в тази флотилия по този начин", отсече министър-председателят. Той подчерта, че евроатлантическата ориентация на България е доказана, лоялността ни към ЕС и НАТО също.

"Ние пронатовски от това няма накъде да бъдем. Но флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена от мен, от държавния глава, от военния министър", посочи още премиерът. Той отбеляза, че кораби на НАТО могат да охраняват нашата граница само ако се зададе огромна бежанска вълна, и разясни, че под "огромна" има предвид много хора. "Не сме водили разговори и не сме поемали никакви ангажименти за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България", отчете от своя страна военният министър. "Няма нищо извънредно. България не е част от подобен план и сме единни всички институции", увери и президентът Росен Плевнелиев. И обясни - "нашите румънски колеги повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива за военно сътрудничество в областта на морската отбрана. Това може да бъде инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО - става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос за действия на ротационен принцип". "Няма нищо извънредно. Ние следваме приетата програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г.", заключи Плевнелиев.

В турските медии няма коментари, обвързващи споразумението за реадмисия на бежанци с България и отказа на София да участва заедно с Анкара и Букурещ в единен Черноморски флот. От турска страна няма и официално направено изявление за едностранно прекратяване, предаде кореспондент на БНР. Става дума за протокол към споразумението между ЕС и Турция, подписан от България през май. Неофициално, главни медии, правейки отправка към несъгласието между Турция и ЕС във връзка със споразумението за реадмисия обявиха, че се отменя и протоколът с България. Твърди се, че той не е бил ратифициран от Министерския съвет на Турция, за да влезе в действие.

От 200 души, които сме върнали на Турция, имаме 200 отказа, съобщи премиерът Бойко Борисов вчера. "Това ни тревожи. Ще намерим всички дипломатически способности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно, или е някакъв друг проблем", каза още министър-председателят. Само ден по-рано той не прие предложението на Румъния за общ флот срещу Русия в Черно море. Борисов подчерта, че не иска да обвързва въпроса за мигрантите с отказа. "Факт е обаче, че Турция не изпълнява споразумението за реадмисия и не приема бежанци от България. Цакат ни, защото не се съгласихме за обща флотилия", коментираха депутати от военната комисия в парламента. Страната ни няма да участва в такава срещу Русия, обединиха се вчера премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев.

Йоханис разбран грешно, говорел за учение

Не става въпрос за флотилия, а за съвместни учения в рамките на НАТО. Вероятно съм бил разбран неправилно. Това заяви в Русе румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Дарик. Държавният глава на северната ни съседка уточни, че преговорите между двете президентски администрации по темата се водят повече от година. Предложението за военно регионално сътрудничество в черноморския басейн е на Румъния и е било представено при срещите с българските власти. Йоханис беше категоричен, че не става дума за създаване на флотилия, а за съвместни учения на черноморските държави членки на НАТО.

Депутатите подкрепиха позицията на премиера

Завидно единодушие демонстрираха народните представители. Опозиция и управляващи застанаха зад позицията на Бойко Борисов, че нямаме нужда да правим боен Черноморски флот с Румъния и Турция срещу Русия. Те са единни и в тревогата си по повод едностранното решение на Турция да прекрати споразумението за връщане на нелегално преминали емигранти.

Лукарски предлага на Русия да правим заедно кораби

Организиране на съвместни българо-руски производства на високотехнологични изделия, които да се реализират на пазарите в Русия, ЕС и в трети страни, предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Това стана на среща с министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров. Двамата разговаряха в Санкт Петербург по време на 20-ия Петербургски икономически форум, който се провежда от 16 до 18 юни. "Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства на морски съдове и плаващи платформи", увери министър Лукарски. Той представи резултатите от заседанието на работната българо-руска група по корабостроене, където българските корабостроители са изявили интерес да произвеждат с руски компании плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи. Лукарски постави и въпроса за възстановяване на съвместното производство на двигателни мостове за камионите "Камаз" в България.

Той изтъкна и необходимостта от по-пълноценно използване на възможностите на българския Център на промишлеността в Москва, чрез който могат да бъдат организирани повече съвместни бизнес форуми и участия в изложения. Божидар Лукарски бе гост на официалното откриването на Петербургския икономически форум. Събитието се провежда под патронажа и с участието на руския президент Владимир Путин. На него се обсъждат икономически въпроси от ключово значение за Русия, развиващите се пазари и за целия свят. На форума присъства председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който се очаква да проведе разговори с руския президент. Една от темите са санкциите срещу Русия и приетите от нея контрамерки.

Борисов:В Черно море искам яхти и любов

Ако Ненчев и Митов са поели ангажименти, ще ги пратя тях да воюват, предупреди премиерът

В Черно море искам да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с "офертата" на румънския президент Клаус Йоханис за военна флотилия в Черно море между страната ни, Румъния, Турция и Украйна срещу Русия. "Флотилия означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби към турските кораби", разясни министър-председателят. Той подчерта, че ние сме миролюбива страна, която иска да се развива, да строи, да има спокойствие. "Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия", коментира още Борисов. Той разкри още, че няколко пъти е казал на румънския президент - "българо-румънски учения всеки ден можем да правим, предлагам ви на Шабла да дойдете, на ракетните учения, които правим. На всеки военен кораб, ако искате, ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме. Съседи сме - можем да си правим, но другото вече е пряко отиване към военен конфликт". Борисов посочи, че чака да разговаря с военния министър Николай Ненчев и с министъра на външните работи Даниел Митов, за да провери дали те не са поемали ангажимент за подобни действия. "Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблеми с мен", отсече премиерът. На въпрос дали последствията ще са оставки Борисов поясни -"Ще ги пратя на корабите да воюват те, да видят колко е хубаво". Не на последно място той призна, че - "Русия може да е много нервна към други, но много ще я заболи, ако се направи от нас".
Ванина Недкова

БСП: Намеса в суверенитета

"БСП напълно подкрепя отказа от участие в инициативата за съвместен флот в Черно море", декларира соцдепутатът и бивш военен министър Ангел Найденов. Според него в противен случай бихме влезли "в спирала на ескалация на напрежението в Черноморския регион". Той определи решението на Турция като "нарушение на споразумение с ЕС" и "пряка намеса в суверенното ни право на национална сигурност".

Янков: Да инвестираме в сигурността си

"Война между Русия и НАТО е невъзможна и това се знае дори и от политиците с най-болни амбиции", посочи ЯНко Янков (ДПС). По думите му България трябва да инвестира в собствената си сигурност, за да осигурява спокойствие и стабилност на гражданите си.

Валери Симеонов е за флотилията

"По принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни структури или отношения с когото и да било, включително и с Русия. Лично аз обаче бих предпочел да влезем в един общ флот по-добре, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия", коментира Валери Симеонов от ПФ с уточнението, че от две злини избира по-малката.

БДЦ: Недопустимо е да ставаме жертва

Непочтено е България, която винаги е държала на добросъседските отношения с Анкара и е била лоялна, да става жертва на мигрантската криза", допълни Росен Петров (БДЦ).

Сидеров: Нека дойдат при нас евромилиардите

"Предлагам премиерът и външният министър, когато отиват в Брюксел, да поискат част от европейските милиарди да дойдат в България, а не да отиват в Турция. По този начин да поставим на място Ердоган, който е един самозабравил се държавник", препоръча лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Позиция:

Кремъл: Черно море не е на НАТО

Висш руски дипломат предупреди НАТО да не увеличава присъствието на военноморските си сили в Черно море, съобщи Ройтерс. По-рано този месец руски медии съобщиха, че американският ескадрен миноносец "Портър" е навлязъл в Черно море за рутинна мисия - действие, обезпокоило Москва, защото наскоро корабът бил оборудван с нова ракетна система.
"Ако е взето решение за създаване на постоянни сили, обстановката ще се дестабилизира, защото това не е море на НАТО", заяви висшият служител на руското външно министерство Андрей Келин, цитиран от местни агенции. "Алиансът няма нищо общо с Черно море. Не смятам, че това ще подобри отношенията ни с НАТО", добави Келин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай