Цветанов каза защо не сме в Шенген

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство

Цветанов каза защо не сме в Шенген | StandartNews.com

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Изразената позиция предизвика остри реакции сред българските власти и политическите сили. 

"За първи път България е отделена от Румъния. България и Румъния заедно бяха приети в НАТО и в ЕС. През всички години при покриване на пълноправното членство, независимо от различния напредък за оценка на ЕК, ние не бяхме разделени от Румъния по пътя ни към шенгенското пространство".

Това написа Цветан Цветанов във Фейсбук.

"Ако прочетем внимателно мониторинговия доклад от есента на 2012 г., България постигна видим напредък по механизма за сътрудничество и оценка и беше решено следващият доклад на EK за България да бъде след 18 месеца, а за Румъния остана 6-месечният период", казва още той и изтъкна: "Но и тогава ние не бяхме отделени от Румъния, защото естествената и нормална логика е, двете държави да бъдат приети едновременно в Шенген. Днешната оценка на Нидерландия за разделението на България от Румъния не трябва да търсим в премиера Рюте".

ВИЖ ОЩЕ: Защо Нидерландия ни спира? Разкритие от Гърдев

Цветанов посочи причината, поради която не сме в Шенген: "Трябва да замълчим, да отчетем грешките и да не спираме да работим, а не да продължаваме да бъдем единственият представител на путинския режим в ЕС."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай