Цветанов: Двойното лице на БСП лъсна при пакта за миграцията на ООН

Министри обсъждаха българската позиция с две парламентарни комисии...

Цветанов: Двойното лице на БСП лъсна при пакта за миграцията на ООН | StandartNews.com

Имаше декларация от БСП за пакта за миграция на ООН - това показа двойното лице на една партия, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Само в рамките на дни чухме доста неистини“, посочи той. „Минаха се всякакви граници с твърдения, че евродепутатите от БСП не са гласували за пакта. Имаше директно опровергаване на думите ми, че са подкрепили пакта“, заяви Цветан Цветанов. „Петър Курумбашев е участвал в гласуването и вчера отправяше обвинения, че говоря несъстоятелни неща“, посочи той. „На 18 април в 12.13 часа Петър Курумбашев е направил гласуването си заедно със Сергей Станишев и Георги Пирински“, уточни Цветанов и благодари на ДПС за постоянната им позиция за пакта. „Петър Курумбашев може би ще намери възможност през медиите да се извини“, каза още той.

Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е само, за да избегнем поредното спекулиране и заиграване със страховете на хората, съобщи Цветанов. „Това заиграване ще ни превърне в партии, които не могат да защитават националните интереси на важни форуми“, коментира той.

„Пактът е правнонеобвързващ, всяка държава изпълнява стриктно вътрешното си законодателство“, обясни Цветан Цветанов. „Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е за да не изпаднем в ситуация на обяснения на БСП“, посочи той и заяви, че политиката на БСП нищо общо с политиката, която се води от европейските социалисти.

Никой никога не е принуждавал България да се присъединява към пакта за миграция на ООН, категорична бе министърката на външните работи Екатерина Захариева. „Пактът за миграция на ООН е декларация, не конвенция. Не е обвързващ за страните документ, няма правно задължителен характер“, обясни тя. „Всяка страна има свободата да избира какви мерки да избере, за да решава възникналите въпроси“, уточни Екатерина Захариева.

„Документът е преминал през няколко кръга преговори, през различно ниво на експертност“, посочи външният министър. „Австрия, не България предложи да координира усилията. Беше договорена обща позиция. Австрия се изказа пред ООН от името на 27 държави“, каза още тя.

Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Бихме могли да кажем, че не се присъединяваме към друго, каза още Захариева на съвместното заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред.

„По всяко време една държава може да реши да се присъедини или не“, обясни тя. „Не мисля, че може да се преструваме, че проблемите на миграция са извън България“, коментира Екатерина Захариева. „България е външна граница на ЕС, към който се стремят мигранти от различни страни“, посочи тя. „Само две държави от ЕС са взели окончателно решение да не се присъединяват към пакта. Всички външни граници са заявили намерението си да се присъединят“, каза още външният министър.

Ако България се присъедини към пакта за миграция на ООН, ще разполага с допълнителни доводи да изисква сътрудничество от държави, които са източници на мигранти, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

„Пактът за миграция на ООН не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС“, посочи той и допълни, че България и сега развива ефективно сътрудничество с други страни. „Пактът няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция“, заяви Младен Маринов.

„От началото на годината има над 30 случая, при които по наш сигнал, са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия“, обясни вътрешният министър. „От началото на годината 131 са досъдебните производства за случаи на каналджийство“, каза още Младен Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай