Цонев развенча митове за "Лукойл" и цените на горивата

Въпросът е ние лоялен партньор ли сме на ЕС и подкрепяме ли усилията на Съюза, коментира депутатът от ДПС

Цонев развенча митове за "Лукойл" и цените на горивата | StandartNews.com

Ще продължим битката гласуването у нас да е като в САЩ. Това каза депутатът от ДПС и зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев в ефира на Нова телевизия. „Предложихме 100% машинно гласуване, но с машини, с които се гласува в САЩ“, каза той. И обясни, че в САЩ си попълваш бюлетината, вкарваш я в машината, тя я сканира. Ако нещо си объркал, тя ти я връща и ти си я поправяш. „Елиминираме невалидните бюлетини. Но така бюлетината остава като ценна книга, защото с нея, като се преброи после, може да се обжалва. Това искаше ДПС. И снощи можеше да го постигне, ако от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не бяха излезли от зала“, каза Цонев.

Ние нямаме доверие в тези машини. Няма контрол върху всички фази на процеса. Имаме доверие в скенер машините, защото имаме какво да проверим. Имаме право да нямаме доверие, казазам.председателят на ДПС, който коментира приетите от парламента промени в Изборния кодекс.

Пред Нова тв той разясни и някои технически подробности:

"Няма да отчитаме резултата по паметта на машината поради възможността да се регулира резултатът. 

Резултатът от флашката може да бъде сравнен с преброяването в ЦИК. Валидни ще бъдат резултатите от преброяването". 

"За контрола законодателят не може да направи друго, освен да задължи да има камери. На тях ще се вижда преброяването. Ние от ДПС задължително поискахме то да става от един човек, който вади бюлетината и я показва пред камерата. 

Колкото и дълъг да се окаже изборният ден, доверието е по-важно от умората на тези, които ще работят за изборите. Поискахме заплащането за тях да бъде една четвърт от минималната заплата. Това е добро заплащане. Мисля, че ще можем да подобрим качеството", категоричен е Йордан Цонев. 

По думите му, преференцията е елемент от контролираиня вот. "От това, което се извършва от следствените органи, е видно, че най-лесто се извършва контролиран вот с хартия. Дава се определена преференция за контролиран вот и по нея се следи дали се изпълнява. 

Тези, които отиват да дават преференциален вот, най-вероятно не могат да гласуват с машини, затова там е по-малко", посочи още Цонев.

"Практиката, с която сме се сблъскали, е, че по-възрастните хора имат респект от технологиите, макар че говорят с внучетата си по смарфони. "Не ме карай, ще се изложа", са ми казвали", сподели зам.председателят на ДПС.

По-близо ли сме сега до избори или до редовно правителство?

"За съжаление не сме по-близо. На мен и на ДПС много ни се иска да подходят всички отговорно. Пред последните парламенти няма нормален дебат. Никой не ни е пратил да копаем окопи и да стоим в тях. Разбира се, не може да се обезличим. Но един нормален разговор трябва да се проведе.

Никога в цялата си над 30-годишен опит като политик не съм виждал толкова ярко желание на българите да се направи правителство. Искаме стабилност, искаме да има кой да решава проблемите, казват ми избирателите", посочи депутатът. 

Той коментира и темата "Лукойл" - ще има ли чудовищни цени на горивата, ще затвоир ли рафинерията след като бе приет проектът на ДПС да бъде забранен износът на петролни продукти, произведени с руски нефт.

"Трябва да спазваме петролното ембарго, след като сме получили дерогация от Еврокомисията. Ето вижте какво направи Италия /б.ред. готви се на национализира "Лукойл"/. Това е гаранция, че Лукойл няма да спре да работи. Няма да има дефицит на горива. Има рафинерии и в Констанца, и в Солун.

Въпросът е ние лоялен партньор ли сме на ЕС и подкрепяме ли усилията на Съюза. Ние откровено ще питаме нашите американски партньори защо структури, които се финансират от "Америка за България", буквално оправдават износа на петролни продукти. Имам предвид Красен Станчев и ИПИ, който е структура на "Отворено общество", посочи Цонев.

"Ние разчитаме, като обложим свръхпечалбите на Лукойл, да намалим цените на горивата. От един месец наши екипи работят по това как да свалят цените, както направихме с тока. Няма логика да обложим свръхпечалбите на производителите на ток, а да не обложим свръхпечалбите на произвоидтелите на горива", каза още Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай