Циркът в парламента бави четири закона

Опозицията минава на ръчно гласуване

Циркът в парламента бави четири закона | StandartNews.com

София. Циркът в парламента с вота на недоверие отложи със седмица дебатите по четири важни закона. В четвъртък депутатите трябваше да обсъждат промени в обществените поръчки, корпоративното подоходно облагане, кодекса на труда и проекта за растенията. Но за втори ден се разигра надцакване между власт и опозиция за кворума в пленарна зала. Заради прякото предаване по БНТ цяла България видя състезанието по надлъгване между ГЕРБ и БСП и ДПС, коментираха депутати.

Въпреки че опозицията отново не се регистрира в опит да провали заседанието, председателят Михаил Миков извади от ръкава си процедурна хватка. С нея успя да даде старт на пленарния ден и провеждане на дебатите по вота на недоверие към кабинета за провал на инвестиционната му политика. Бойко Борисов и депутатите му отказаха да се регистрират за втори пореден ден, за да "покажат, че кабинетът разчита на подкрепата на "Атака"". "Няма ли ги тях - няма и заседание. Те държат златната акция на този парламент", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Въпреки констатацията на Миков, че в "залата очевидно има достатъчно депутати", минути след 9 ч. електронното табло показа едва 110 регистрирани - с 11 по-малко от необходимите за кворум, без който заседанието не може да започне. "Величествен политически подвиг на Борисов, триумф на неговата опозиционна култура", описа ситуацията лидерът на ДПС Лютви Местан. След обявената 30-минутна почивка обаче Миков поиска квесторите да преброят ръчно колко депутати са в зала. Оказаха се 207 - в залата бяха БСП, ДПС и ГЕРБ, които стояха по банките, но отново не се регистрираха. "Кворум има, откривам заседанието", обяви Миков, заради което бе освиркан от опозицията. Минути по-късно бе внесено и официално искане за оставката му, което ще бъде разгледано днес. Борисов обяви и че ще сезират Конституционния съд, тъй като заседанието не било легитимно. Затова и ГЕРБ внесе пак същия вот на недоверие. Според червени депутати обаче той не може да бъде разглеждан отново в рамките на следващите шест месеца. Миков отклони и неколкократните опити на ГЕРБ да поиска поименно преброяване на кворума. Това накара Цецка Цачева да го обвини, че "чете правилника като дявол - евангелието". В този момент влезе и премиерът Пламен Орешарски заедно с част от министрите в кабинета, които бяха посрещнати с бурни овации и ставане на крака от БСП и ДПС и викове "оставка" от ГЕРБ. Веднага след тази акция опозицията напусна, като в залата остана само Красимир Велчев. Той отказа да представи мотивите за вота с обяснението, че "те са ясни". Така участие в дебата взеха премиерът Орешарски, ресорният министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и двама депутати от БСП и ДПС, които защитиха новото ведомство. След края на дебатите поименна проверка на кворума все пак бе извършена. ГЕРБ излязоха от залата и така отново се оказа, че няма нужния брой депутати зад банките. Минути по-късно заседанието бе прекратено.

В петък първата точка в дневния ред на парламента е гласуване на поисканата от ГЕРБ оставка на Михаил Миков. По правилник предложението за смяна на депутат номер 1 се гласува на първото заседание след внасянето му в деловодството. Според БСП, ако ГЕРБ отново не се регистрира, искането им автоматично отпада. Според опозицията обаче, ако няма кворум, заседание няма да има и освобождаването на Миков може да се гласува следващата седмица. Целият ден днес е отделен и за парламентарен контрол заради многото натрупани въпроси към министри. По програмата в 11 ч. депутатите ще гласуват вота на недоверие.

Орешарски: Винаги съм готов за дебати

Готов съм винаги да дебатирам какъвто и да е вот, с тези или с други мотиви. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента. И изрази съжаление, че ГЕРБ са отсъствали от пленарна зала. "Щеше да бъде по-добре, ако бяха развили мотивите си и беше станал истински дебат", каза Орешарски. Той отрече обвиненията на опозицията, че с министерството на инвестиционното проектиране ще се харчат повече пари. "Всички допълнителни щатни бройки, извън прехвърлените от регионалното министерство, са за сметка на други министерства, без изключение", заяви той. "Към днешна дата администрацията работи с по-малка численост, отколкото преди три месеца и половина", каза още Орешарски. "Имам бележки по работата на администрацията от самото начало на мандата и се опитваме да направим така, че да бъдат по- добре мотивирани, за да работят държавните служители", заяви премиерът.

Вече написахме 16 проекта за Перник

Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране

Министерството на инвестиционното проектиране не е получило в наследство нито един проект. Но ние вече сме изготвили 16 проекта за Перник и един на Бяла. Стратегията на министерството е ориентирана в решаването на проблеми в сектор проектиране, възстановяване на структури, способни да проектират сложни и големи проекти, въвеждане на фазите от проектантския процес, гарантиращи регулиране на цените в строителството. Ще разработим нова концепция за строително законодателство с ясни процедури. Усилията са насочени към усъвършенстване на Закона за обществените поръчки, който да регулира ясни правила и условия, равнопоставеност на участниците в търговете. Сред законодателните промени, по които работим, е нов Закон за устройството на територията, който трябва да бъде освободен от недомислия и от безумни изисквания към проектантите. Имам намерение да съживя производството на строителни материали, като привлека големи производители. Имаме амбицията да увеличим търсенето на кадри и да решим проблема с квалификацията им. Реален е рискът за изтичане на специалисти, тоест трябва да се осигури адекватно заплащане. Ще решим и проблема с гетата и изграждането на социални жилища и дори - бежански лагери. Администрацията на Министерството на инвестиционното проектиране до известна степен е вече попълнена. Все още не сме се нанесли в нова сграда. Надявам се, че в следващата седмица този проблем ще бъде решен.

"Атака" се разходи до пощата в Брюксел

Посещението на депутатите от "Атака" в Брюксел е отдавна планирано и не цели нарочно отсъствие от разискванията по вота на недоверие, обясни в белгийската столица депутатът Десислав Чуколов. Цялата 23-членна група заедно или поотделно се срещали с колеги от сходни политически организации в Европарламента. Националистите определиха като поръчков всеки въпрос на български медии в Брюксел с кого точно са разговаряли, колко належащи са били тези срещи и какво е произтекло от тях, предаде БНР.
Атакистите опитаха да се видят в централата на Европейската народна партия (ЕНП) с евродепутатката Дорис Пак, която наскоро определи "Атака" като "расистка и антиеврейска" партия. Вратите на партийната централа обаче останаха затворени и националистите пуснаха оплакването си в пощенската кутия на входа. Сред вносителите не бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също е в Брюксел, но според Десислав Чуколов отсъства от проявата пред ЕНП заради други важни срещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай