Ципов: Цената на документите за самоличност остава без увеличение

Ципов: Цената на документите за самоличност остава без увеличение | StandartNews.com

Няма да има повишаване на цената на новите документи за самоличност след въвеждането на електронизацията. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на пресконференция на МВР по повод обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.

„Министерството е страна по договор за Централизирана система за персонализиране на български лични документи, този договор изтича, през пролетта.Предприехме мерки за сформиране на експертен съвет. С решение на МС през ноември бе одобрено преминаването към тази система", обясни той. И уточни, че по този начин ще се съсредоточи производството на личните документи.

„Смятаме, че ще има по-евтин ресурс по отношение на пускането в експлоатация и нейната поддръжка", каза още той. „Ще се стремим да няма повишаване на единичната цена на съответния документ - лична карта, шофьорска книжка и паспорт. Няма да се затрудни подаването на заявления за документи. Длъжни сме да въведем нови изисквания по отношение на дизайна на документите за самоличност", допълни Ципов, цитиран от "Фокус".

МС е одобрило въвеждането на електронен носител на лична карта, допълни Ципов. „Той ще съдържа биометрични данни, с които ще се даде възможност да се преминава през електрони гейтове в страните от ЕС. Ще дадем възможност гражданинът да премине през него. На второ място се препоръчва да бъде въведена електрона идентификация. Очакваме новият закон за Електронната идентификация да бъде приет. С него гражданите ще могат да ползват електрони услуги от държавата. Очакваме повишена сигурност", заяви още Красимир Ципов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай