Събота,

Кой е дарителят Иван Тодоров?

От: стандарт -
Кой е дарителят Иван Тодоров?
A
A
A

Кой  е дарителят Иван Тодоров, който доставя машините за изборите? Този въпрос се оказа в основата на остър политически сблъсък днес между ГЕРБ и „Демократична България“

Началният политически удар нанесе още сутринта премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който без да посочва имена на лица или дори на фирми, заяви, че доставчикът на машините за вота всъщност е спонсор на "Демократична България". Изказването бе направено на извънреден брифинг, където Борисов и ГЕРБ негодуваха срещу промените в Избирателния кодекс. От ГЕРБ дори заподозряха, че заради краткото време до предсрочния вот, доставчикът на останалите машини е предопределен.

Последва отговор във Фейсбук от депутата от "Демократична България" Иво Мирчев, който обяви, че Борисов лъже, а имената на дарителите на партията, към която принадлежи, са публично достъпни. Ръководството на доставчика на машини не е сред тях.

ГЕРБ засилиха атаката като насрочиха втори брифинг, за да оборят твърденията на Мирчев. Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев поясни, че става дума за Иван Тодоров, който дарил 100 лева за "Демократична България" на 20 септември 2019 година за кампанията за местните избори. Георгиев даде да се разбере, че говори за известния адвокат – мажоритарният собственик на "Сиела Норма“.

Думите на Георгиев провокираха нова ответна реакция. Мирчев отново използва Фейсбук, за да уточни, че наистина имат дарител със същото име като това на шефа на „Сиела Норма“ - Иван Тодоров, но става дума за съвпадение. Дарителят им със 100-те лева е роден през 1990 година, а шефът на Сиела – през 1958 година.

Малко по-късно "Да, България" откри в списъка на дарителите си още един Иван Тодоров, който обаче също не пасва на профила, описан от ГЕРБ, защото е роден през 1968 г.

Би Ти Ви се свърза с Веселин Тодоров, брат на Иван Тодоров и изпълнителен директор на "Сиела норма", който обяви, че нито той, нито брат му са дарявали пари на "Демократична България". Но каза, че държавата все още дължи на компанията 46 млн. лв. за 9600 машини, внесени за предишния вот

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички