Цецка Цачева: Днес е много хубав ден за българската демокрация

Цецка Цачева: Днес е много хубав ден за българската демокрация | StandartNews.com

"Днес е много хубав ден за българската демокрация. Няма как този ден да не остане с добро в историята", каза председателят на парламента Цецка Цачева по БНТ.

"Промените са във вярната, правилната посока. Остава да се стратират промените в законите, касаещи съдебната власт", допълни Цачева.

Според нея оставката на Христо Иванов е личен избор. Председателят на парламента изрази учудване, че той напуска заради само един неприет текст от неговите предложения.

"Не ми е известно премиерът да му е искал оставката. Напротив, той имаше неговата и на парламентарната група на ГЕРБ подкрепа. Много беше сторено във съдебната система за една година и това се дължи и на усилията на министър Иванов", допълни Цецка Цачева.

Попитана дали вижда опасност за управление, тя каза, че коалиционното споразумение е подписано от ГЕРБ и останалите партии в Реформаторския блок, а това че един от положилите подписи, публично е заявил, че се оттегля, не води автоматично до промяна на коалиционото споразумение. Цачева израви мнение, че в момента е нужен разум и държавническо мислене.

На въпрос за бъдещи промени в Конституцията, Цачева каза, че в нея има текстове, които не уреждат по най-добрия начин обществените отношения, но парламентът е ограничен да прави промени в основния закон на държавата.

Темата за Конситуцията може да се сложи на дебат с широко участие. Това обаче е цел с по-дълъг хоризонт от това народно събрания. Сега трябва да се концетрираме върху това да приключи съдебната реформа, каза още председателят на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай