Цацаров поиска снемане на имунитета на Волен Сидеров

Близо 100 души се събраха на протест в подкрепа на лидера на Атака

Цацаров поиска снемане на имунитета на Волен Сидеров | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

На 6 януари от Районна прокуратура-Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

С постановление от 7 януари 2014 г. РП - Варна е изпратила досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по компетентност, тъй като според събраните до момента доказателства е установено, че извършителят е лице с имунитет.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.

Събрани са доказателства и за това, че Сидеров е причинил на Костадин Колев - полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия."

Междувременно в момента пред Съдебната палата в столицата се провежда протест в подкрепа на лидера на партия Атака, на който присъства самият той. 

Около 13 часа се очаква да започне и демонстрацията против Волен Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай