Цанова: Близо 16 млрд. евро от ЕС ще влязат в икономиката ни

Цанова: Близо 16 млрд. евро от ЕС ще влязат в икономиката ни | StandartNews.com

София. Изпълнението на Споразумението за партньорство за програмния период 2014 - 2020 година между страната ни и Европейския съюз, което беше подготвено от правителството на Пламен Орешарски, ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България. То ще осигури близо 16 млрд. евро за подкрепа на българската икономика. Това съобщи вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова пред журналисти. Тя представи одобреното вчера с Европейската комисия споразумение за партньорство.

9. 849 млрд. евро са предвидени по 9 оперативни програми, а със средствата от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, директните плащания, механизма за свързване на Европа и Европейското териториалното сътрудничество, сумата достига 15, 860 млрд. евро, обясни тя, цитирана от БГНЕС.

По предварителни оценки за ефекта от еврофондовете, към 2020 година 8.7% от реалния Брутен вътрешен продукт ще се дължи на европейските пари. 43.1% от частните инвестиции и 32% от публичните инвестиции също ще се дължат на европейските фондове. 6% от заетостта ще се дължи на европарите, а 37% от повишението на номиналната средна работа заплата също ще се дължи на парите от Брюксел, стана ясно от представянето.

Цанова коментира още, че одобряването на споразумението за партньорство е показателно за ангажимента на Европа към страната ни. Реформите и инвестициите ще доведат до устойчив икономически растеж и ще има положителна промяна в качеството на живот на българските граждани, категорична бе тя.

За изпълнението на споразумението ще са необходимите реформи, касаещи не само ефективното и качествено използване на европейските структурни и кохезионни фондове, но и на националния ресурс. Тези реформи повече не могат да се отлагат и ЕК ще бъде наш партньор в този процес, каза още вицепремиерът.

Ползите за страната ни от споразумението са големи, продължи Цанова. На година очакваме по 1,4 млрд. евро, докато членският ни внос е 900 млн. лева, обясни тя. Страната ни все още има проблеми с усвояването на европарите, но все пак се справяме по-добре от Хърватска, Румъния и Италия, уточни вицепремиерът.

Средствата от ЕС ще дойдат по четири стратегически приоритета. Първият е образование, заетост, социално включване и здравеопазване на приобщаващ растеж е първият приоритет. Вторият се отнася до научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, а третия е свързаност и зелена икономика за икономически растеж. Последният стратегически приоритет е доброто управление и достъпа до качествени административни услуги, обясни Цанова.

Най-много пари са заложени в програмата за развие на селските региони – 2. 339 млрд евро. По ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" има около 1.600 млрд. евро , а около 1.500 млрд. евро са заложени по ОП "Околна среда", 1.300 млрд. евро по ОП "Региони в растеж" и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай