Понеделник,

Цачева прие делегация на Ксенета

От: Failed to load user -
763
Цачева прие делегация на Ксенета
A
A
A

Развитието на парламентарния диалог и задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Израел в различни области от взаимен интерес бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с делегация на Кнесета на Израел, водена от председателя на Групата за приятелство Израел-България Ейтан Броши. В разговора участва и председателят на Групата за приятелство България – Израел на Народното събрание Янко Янков.

Председателят на българския парламент изрази задоволство от динамиката в развитието на двустранните отношения през последните години и подчерта, че визитата на израелските парламентаристи ще даде допълнителен тласък за задълбочаването им. Цецка Цачева отбеляза, че скоро министър-председателят на България Бойко Борисов посети Израел и посочи, че редовните контакти между правителствата на двете страни са много важни и водят до конкретни резултати в двустранните отношения. Председателят на парламента изрази надежда в края на 2016 г. в София да бъде проведено съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Председателят на Групата за приятелство Израел-България Ейтан Броши благодари за топлия прием в българския парламент и изрази надежда в края на визитата си в България да има конкретни резултати за развитие на сътрудничеството между двете страни в различни сфери. Сред областите от взаимен интерес той отбеляза сигурността, земеделието, здравеопазването и др. Това са сфери, в които имаме желание за взаимодействие и разширяване на двустранните контакти, добави Ейтан Броши.

Председателят на Народното събрание подчерта, че в сферата на сигурността между България и Израел има много добро сътрудничество и е важно то да продължи и занапред. Цецка Цачева посочи, че опитът на Израел в тази област би бил изключително важен и полезен за България, която е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с миграционната вълна към Европа.

Цецка Цачева отправи покана председателят на Кнесета на Израел Йоел Еделщайн да посети България и изрази надежда, че тази визита ще бъде осъществена още до края на тази година.

В първия ден от визитата си израелските парламентаристи ще разговарят и с представители на израелския бизнес в България.

На 8 март 2016 г. делегацията ще се срещне с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, с председателя на Комисията по земеделие и храни Румен Христов, с председателя на Организацията на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти, с председателя на Централния израелтянски духовен съвет София Коенова и ще посети Централната софийска синагога.

Срещата на израелската парламентарна делегация с народните представители от Групата за приятелство България – Израел ще бъде на 9 март 2016 г. в 9.30 часа в зала „Запад" на Народното събрание. След нея гостите ще разговарят с председателя на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова и с председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. По-късно израелските парламентаристи ще се срещнат с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

На 10 март 2016 г. израелската парламентарна делегация ще бъде в Пловдив. Предвижда се гостите да поднесат венци и цветя пред Паметника на благодарността, да посетят Бачковския манастир и да присъстват на връчването на почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом" на кмета на Пловдив Иван Тотев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички