Трусът срутил необитаема къща в Ивайловградско

Поражения в кметството на Ивайловград

Трусът срутил необитаема къща в Ивайловградско | StandartNews.com

Хасково. Необитаема къща в Ивайловградското село Горно Луково не е издържала на силния трус в събота по обед и е рухнала. В селото обаче имаа малцина жители и няма пострадали при руината.

Трусът с епицентър в Егейско море се усети най-силно у нас в Ивайловград, Свиленград, Кърджали, Крумоград и Смолян.

За няколко часа след земетресението много села в Ивайловградски регион са останали без вода и ток до късно вечерта. До неделя сутринта ообаче всички аварии бяха отсранени и обстановката-нормализирана.

Десетки къщи обаче са за ремонт. Има десетки съборени комини, паднали огради, счупени прозорци.

Има регистрирани сериозни напуквания и по обществени сгради, сочи първоначалния оглед на създадения в общината кризисен щаб.

Сред-най-сериозно напуканите сгради е тази на общинската администрация Ивайловград, разнобойни има и в местното читалище "Пробуда", напукани са и зданията на кметствата в селата Свирачи, Мандрица и Драбишна.

Сградите на ОДЗ Ивайловград, на СОУ "Хрито Ботев" и сградата на Социаланата служба, също са с поржения.

Заради ситуацията Оперативният щаб на община Ивайловград работи и в неделя и обобщава данните. Кметските наместници също обикаляха къщите в населените места, за които отговарят за описване на щетите.

Има разкрити и горещи телефони, на които хората могат да подават сигнали за щети или за помощ. В понеделник ще има и повече яснота за размера на нанесените щети от труса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай