Три варианта за смазка на сглобката

Решението е ПП управляват, ние контролираме в НС, обяви Борисов

Три варианта за смазка на сглобката | StandartNews.com

Една празна пленарна зала показа в сряда огромната празнота, която зее в пантите на сглобката след местните избори. Кирил Петков не вярваше, че Бойко Борисов ще изпълни заканата си и ще постави под въпрос участието на ГЕРБ в некоалицията. Затова й виждайки как експремиерът с лекота може да щракне катанеца на парламента, го удари на молба. Смирено призова ГЕРБ и ДПС да влязат в зала, за да се приемат данъчните закони и бюджета. 

Ако старата сглобка иска да продължи да работи, има нужда от нова смазка, показаха местните избори. Те 

пренаредиха топ 5 на партиите

затвърждавайки лидерството на ГЕРБ. Вотът изстреля ДПС на второ място, позиционира БСП на трето, наказа "Промяната" с четвъртото и приземи "Възраждане" на петото. 

Най-дългото заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви Борисов. Три дена ръководството на партията и парламентарната й група ще анализират изборите, за да обявят в събота остават ли във властта или не. Разбира се, рокадата на върха в ДПС и добрият резултат на Движението веднага родиха завистливата интрига, че ДПС ще тропне по масата, за да поиска вицепремиер и 4-5 министри. 

Да сме ясни - не искаме министри, нито сега, нито на ротацията. Не искаме зам.-министри, нито сега, нито на ротацията. Смятаме, че т.нар. "сглобка" е стабилна и няма да има проблеми, ако министрите започнат да изпълняват приоритети, определени в програмата, която беше подкрепена от нас, отсече лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Вярвам, че 

това евроатлантическо правителство трябва да го има

Ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората, ако го няма, каза той. И предупреди: "Ако влезем отново в цикъл на служебни правителства това е погром за държавата".

Три варианта за бъдещето на сглобката се обсъждат в ГЕРБ, научи "Стандарт". 

Първият е влизане на партията с министри в кабинета веднага. В момента хората на Борисов са представени във властта само чрез вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Авторитетите в ГЕРБ настояват за подписване на коалиционно споразумение с ПП-ДБ, в което ясно да са разписани освен приоритетите и министерствата на двете партии. Вече се завъртяха дори ведомствата, които ГЕРБ искат да получат: здравеопазване, земеделие, регионално развитие, икономика, електронно управление, спорт.

За смяна на министри, трябва да има взаимна договорка. А такава няма, отсече в четвъртък Никола Минчев. А за заместник-министри - това е прерогатив на изпълнителната власт, защото те се назначават от министър-председателя, допълни той. И посече идеята за коалиционно споразумение: "Ако е форма на установяване на ясно разписан механизъм за взимане на решения, може. Ако обаче е разпределение на постове между партии - не.  

Министрите са вече установени договорена е само ротацията на премиерите".

Вторият вариант е ремонт на кабинета при ротацията. Също като Минчев, Кирил Петков и Асен Василев не спират да твърдят, че единствената смяна в кабинета през март, когато изтичат 9-те премиерски месеца на Николай Денков, ще е името на министър-председателя. Хардлайнерите в ГЕРБ обаче не са съгласни. И искат половината министри да са излъчени от тях. Ако не сега, то при ротацията задължително. Преди дни Борисов огласи бунта им. Заяви, че не е виждал бюджета, че само ПП знаят какво има в хазната, че е научил от медиите за новия външен дълг, че никой не му е казал за е-рецептите. И даде формулата за третия вариант - оставя управлението само на ПП и ГЕРБ го играе ту подкрепа, ту опозиция. Решението е те да управляват и ние през парламента да ги контролираме, каза Борисов. И настоя 

всеки вторник министрите да се отчитат 

в ресорните парламентарни комисии. Делян Пеевски подкрепи идеята. 

Т.нар. "сглобка" е стабилна и няма да има проблеми, ако министрите започнат да изпълняват приоритети, определени в програмата, която беше подкрепена от нас, каза той. И заяви: "Председателите на парламентарни комисии и лидерите на парламентарни групи смятаме да викаме министрите по всички теми, защото има забавяне по програмите. За да видим ние с какво можем да помогнем и те какво могат да направят, за да може държавата да върви напред за хората".

Позицията на ДПС е ясна. Решението на ГЕРБ предстои. В партията на Борисов говорят, че то е обвързано и с управлението в София. ГЕРБ настоява да получи зам.-кметове и председател на СОС, "Промяната" държи в първото кресло на столичния парламент да седне Борис Бонев. Докато текат преговорите обаче Борисов се готви за най-лошия вариант, който никой не иска: избори напролет с европейските. Заел се е със стягане на редиците в партията. Смени цялото ръководство на ГЕРБ-Шумен, изгони Славена Точева, станала известна като Мис Преференция.

Три важни гласувания в парламента

ще покажат работи ли сглобката или само скърца. Първото е вотът на недоверие, внесен от БСП, "Възраждане" и ИТН. Нагласата на ГЕРБ, ДПС и "Промяната" е 100-процентова подкрепа на правителството. По гласуването на бюджета обаче критиките растат. Въпреки несъгласието на ГЕРБ и ДПС "Донос-бонус" е включен в разчетите. Асен Василев прие ДДС за туризма да остане 9 на сто, но промуши в текстовете данък бакшиш. Със сигурност много от сметките на хазната ще бъдат пренаписани в парламента.

Третото гласуване е конституцията. Промените трябва да са факт по Никулден. За да препотвърдят евроатлантическата позиция на страната ни и да отговарят на очакванията на ЕС за справедлива и ефективна правосъдна система у нас.

Едно е ясно. Ако някой ще чупи сглобката дотогава, този някой няма да е Борисов, а по-скоро "Промяната" - с изненадите, които непрекъснато поднася. Стигне ли се дотам обаче, евентуални нови избори ще препотвърдят резултатите от местните. И ПП ще се окаже в ситуация, в която няма да има думата за правилата на играта. 

 

 

  • Решението е ПП управляват, ние контролираме в НС, обяви Борисов
  • Парламентът жужи около въпроса ще има ли ремонт на кабинета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай