Треньорът по карате на Петков докарал "нигерийски принц" да дава газ

Имало е вечеря с шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов

Треньорът по карате на Петков докарал "нигерийски принц" да дава газ | StandartNews.com

Шефът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов е дал официална вечеря в края на миналата седмица на потенциален контрагент на държавното дружество за доставки на природен газ от Нигерия, който му е представен като “нигерийски принц”. В последния момент в елитното столично заведение “Къщата с часовника” се наложило да отидат част от директорите в “Булгаргаз”, за да има повече представителност, признаха пред “Труд” запознати с експресната подготовка на събитието.

За визитата на Принц Стенли Икпонмуонба се разбра преди дни от публикации в сайта “Фрогнюз”, а още по-любопитният детаил бе, че имаше и публикувана снимка преди срещата в “Булгаргаз” с Явор Дянков и волейболиста Теодор Салпаров.

Принц Стенли Икпонмуонба с учителя по карате на Кирил Петков Явор Дянков и с волейболиста Теодор Салпаров (вдясно)

Явор Дянков нашумя като учител по карате на премиера в оставка Кирил Петков, а двамата дори имаха снимка как правят спаринг в коридорите на министерството на икономиката, докато Петков беше служебен министър.

Източници на изданието, близки до Министерски съвет, обясниха странния казус, че Принц Стенли Икпонмуонба бил представен на Людмил Йоцов като принц. Не помогнали аргументи, че Нигерия е република по форма на управление и едва ли бизнесменът има действаща аристократична титла, както и предупрежденията на газови консултанти, че преговори и договори с Нигерия следва да се работят внимателно.

Последното е заради факта, че добивът на петрол и газ в Нигерия се ограничава от кражби и вандализъм на тръбопроводи, оставяйки терминала на производителя на газ Nigeria LNG Ltd в Bonny Island да работи с 60% капацитет.

Според тиражираната информация, “на среща с шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, 58-годишният Принц Стенли Икпонмуонба е заявил готовност да подпише с България дългосрочен едногодишен договор, като обезпечи страната с общо 1,250 млрд. кубични метра газ”. И още: “Министерския съвет получава предложението за доставка на нигерийски нефт на 28 април т. г.

Спарингът в министерството на икономиката между Явор Дянков и Кирил Петков стана хит в социалните мрежи

От писмото на базираната в Хюстън компания “Ruslana Integrated Co. LTD” се разбира, че тя е на пазара на горива повече от 8 години и доставя газ и петрол в САЩ, Европа, Гана и Китай. Възможностите на фирмата позволят синьото гориво да бъде превозено от Черния континент с кораби с водоизместимост от 75 000 тона всеки месец”.

Енергийни експерти коментираха пред “Труд”, че въпросната компания всъщност е с много тесни връзки с Украйна, а справка в сайта на фирмата показва, че президент на “Ruslana Integrated Co. LTD” е Руслана Чихринова.

Това е ръководството на “Ruslana Integrated Co. LTD”, където президент е госпожа Руслана Чихринова, а Принц Стенли Икпонмуонба отговаря за Европа и Африка.

Какво е "нигерийски принц"?

Имейл измамата “нигерийски принц” е може би една от най-продължителните интернет афери и датира отпреди създаването на глобалната мрежа, започвайки с традиционни писма през 1980-те до наивни получатели по цялата планета, с податели от Нигерия.

Понятието “нигерийски принц” буди по дефиниция съмнение за престъпление.

Измамите от типа “нигерийски принц” са известни още като “419 измами” - препратка към члена от нигерийския наказателен кодекс, предназначен да се бори с тях. Известно е, че те са трудни за разкриване както от нигерийските, така и от чуждестранните власти.

В най-ранните си превъплъщения на измамата мишената получава имейл от непознат човек, който твърди, че е нигерийски принц и отчаяно се нуждае от помощ, за да изнесе нелегално богатство от страната си. Всичко, което обектът на измамата трябва да направи, е да предостави номер на банкова сметка или да плати такса за международен финансов превод, за да помогне на принца да излезе от затруднението, и след това той ще покаже благодарността си с щедро дарение.

Макар и започнали в Нигерия, този тип измами актуално се използват навсякъде - хората, представящи се за сирийски правителствени служители са едни от големите фаворити последните години. Въпреки това прозвището “нигерийски принц” продължава да съществува.

Измамата е основата на вековна схема, известна като “испанският затворник” от началото на ХIХ век. В оригиналната форма престъпникът казва на своята мишена, чрез кореспонденция, че е богат човек с високо състояние, който е бил затворен в Испания под фалшива самоличност. Според някои версии затворникът може да се представя за неизвестен или далечен роднина, но не може официално да разкрие самоличността си без сериозни последици и разчита на приятел да събере пари, за да осигури освобождаването му. Нататък продължава по същия начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай