Тренчев се надява да няма втора актуализация на бюджета

Новият дълг до 1 млрд. лв. е необходим, каза Василев от АИКБ

Тренчев се надява да няма втора актуализация на бюджета | StandartNews.com

София. „Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация на бюджета, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат". Това заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев веднага след приключване на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

„Две организации категорично останаха на позициите си – КТ „Подкрепа" за това, че по-голямо недоразумение от Симеон Дянков не е имало, КРИБ – че по-велик човек не е имало. Всеки си вярва в някакъв Господ", коментира Тренчев заседанието.

„Имахме възражения по това как да се разпределят средствата, които ще бъдат придобити чрез актуализацията. Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация на бюджета, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат", каза още той.

Тренчев алармира, че положението в някои сектори са доста тежки и продължи с думите: „Да се надяваме, че правителството ще вземе предвид това, което сме казали. Вярвам, че министрите и вицепремиерът ще си дадат сметка колко полезни са консултациите и колко адекватна информация могат да получат от тях и да не се стига до ситуации, в които тристранният диалог да бъде прекратен".

На заседанието не са обсъждали мотивите на президента за ветото, увери Тренчев. Двата синдикати напомниха, че не искат да се месят в политически спорове.

Най-важното в бюджета е да се предвиди разходен ресурс до края на годината, който е насочен към най-уязвимите групи от населението. Тази позиция на КНСБ изрази вицепрезидентът Чавдар Христов. „Нашите намерения са да подкрепим отново актуализацията на бюджета. Нямаме кой знай какви съмнения по отношение на точките, за които президентът изразява съмнение за бюджета относно посочената степен на откритост за това къде и как ще бъдат изразходвани част от средствата от заема, който е предвиден", поясни Христов.

Той посочи, че от синдиката имат няколко предложения, свързани със социалния пакет, които очевидно сега не може да се случат, но ще бъдат предложени от КНСБ за бюджета догодина.

„Нямаме никакви съмнения, че новият дълг до 1 млрд. лв. е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв". Това заяви Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), друг представител на Тристранката, след заседанието.

„Грешката, която най-често се допуска по отношение на увеличението на разходите в бюджета, е, че те се увеличават с 1 млрд. лв. Всъщност разходите се увеличават с 385 млн. лв", обясни Василев. Той уточни, че те трябва да бъдат разписани по-ясно. По този начин актуализацията ще отговори на обществените очаквания за повече прозрачност", категоричен бе Василев.

„АИКБ още през ноември миналата година заяви, че този бюджет не може да бъде изпълнен, поради силно надценена приходна част, поради прогнозиран ръст на брутния вътрешен продукт, който няма да се случи. Категорично смятаме, че и новият, намален размер на приходите, ще е трудно постижим и ще изисква много напрегната работа в приходните администрации. Това не трябва да доведе до административен произвол, тормоз над компаниите и събиране на данък там, където може да се събере лесно, но не се дължи. Визирам солидарната отговорност", коментира още представителят на АИКБ.

От АИКБ настояват за ускоряване на административната реформа и тази в сферата на сигурността. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай