Тошко Йорданов срази партиите. Има ли пръст в песента за Лена?

Защо ИТН искат референдум

Тошко Йорданов срази партиите. Има ли пръст в песента за Лена? | StandartNews.com

Тошко Йорданов срази партиите. Обясни защо ИТН прави референдум за свикване на ВНС и промяна на държавното управление и направи разкрития за сатиричната песен, посветена на Лена Бориславова.

За референдум, според закона и Конституцията, могат да се поставят и въпроси, които са от компетенцията на обикновено НС. Свикването на ВНС е от компетенцията на НС и именно заради това въпросът е сформиран така, коментира пред Нова тв зам.-председателят на „Има такъв народ“.

"Екип от конституционни юристи са го формулирали, да не мислите, че сценаристите сме седнали да го решаваме", каза Йорданов.

"Проблемът е, че много хора гравитират към една или друга политическа идея. Към нас останалите се държат сякаш сме аборигени, които не могат да взимат решения", допълни той.

"Дразня се, че група хора решават, че са интелектуални аристократи, а останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения. Пряката демокрация и закона позволяват на гражданите да поставят този въпрос, който е от компетенцията на ВНС", каза Тошко Йорданов.

"Ние тази идея я лансираме преди предните избори. Не е въпрос, че сега отиваме пак на избори. Не е тайна, че като бяхме в парламента, видяхме отвътре това, което хората усещат така или иначе – колективна безотговорност, скриване на решения, политическата система в тоя си формат е изчерпана. Системата не функционира добре. Няма приемственост, не могат да изберат правителство", подчерта Йорданов и даде пример:

"Франция е била в същата ситуация и ето, сега е пример за демокрация, въпреки променения си формат на държавно управление".

Тошко Йорданов каза, че ИТН ще се явят самостоятелно на предсрочните избори за парламент.

Водещите на сутрешния блок го попитаха за песента за Лена Бориславова, в която бившата говорителка на Кирил Петков бе представена като „уморена кака Лена” и „гладна хиена”.

"Нямам лично творчески принос към песента за Лена. Песента ми харесва. Не може да има спирачки в политическата сатира. Един политик получава съответната сатира на база на това, което е направил. Срещу Маргарет Тачър е имало ужасни песни", даде пример Йорданов.

"Такива за мустаци, кревати?", запита Мира Иванова.

"За кревати за Тачър не е имало, защото не е правила нищо в тая посока", отвърна Йорданов.

"Творците могат да правят каквото си искат. Ние сме правили достатъчно сатирични песни по отношение на Бойко Борисов, Цецка Цачева и т.н. Не знам коя ще е следващата мишена, не знам накъде ще тръгне творческата муза", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай