Тошко Йорданов с разкритие преди дебата за Македония

Предлаганото по казуса с РСМ е различно от позицията на КСНС, съобщи също Йорданов

Тошко Йорданов с разкритие преди дебата за Македония | StandartNews.com

Предлаганото по казуса с Република Северна Македония е различно от позицията, която всички изразихме на Консултативния съвет по национална сигурност при президента преди няколко месеца. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. От формацията няма да подкрепят предложението.

Комисията по външна политика прие вчера проекта на решение на "Демократична България" за Северна Македония. Копирано от standartnews.com

"В момента има нова коалиция между ПП-нцата, ДБ-нцата, ГЕРБ и ДПС. Ние, разбира се, няма да подкрепим такова нещо. Ние сме пределно ясни. Това, което се предлага, е различно от това, което всички партии, включително и тия, изразихме като мнение при президента преди няколко месеца", припомни Йорданов.

"Аз поставям от самото начало въпроса защо е изобщо в Народното събрание. Да, заради политическото решение, но това е изцяло въпрос на външна политика и е изцяло в компетентността на Министерския съвет. Почти съм убедена, че ще гласуваме против", заяви Ива Митева, също от "Има такъв народ", за проекторешението на "Демократична България" за Северна Македония.

По думите й позициите за Европейския съвет се вземат от Министерския съвет.

"Защо не се постави тогава въпросът защо всички позиции не пристигат в Народното събрание и да ги гледаме една по една. Има Договор за добросъседство. Това, което се предлага, е подписване на двустранен протокол, за който гарант ще бъде Европейският съюз. Аз този протокол не го видях в документите, които са приложени. Много е важно да видим какво пише в този протокол и какви са докладите на историческата комисия", допълни Ива Митева.

Премиерът реши да си измие ръцете от Република Северна Македония с парламента, смята Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Той е категоричен, че няма да гласува за френското предложение за РСМ.

„Френското предложение беше огледало на двойнствената политика с всички некачествени идеи. Има обещания, че уж ще има гаранции“, каза Балабанов.

Той допълни, че френското предложение нищо не решава. Преди РСМ да бъде пусната в ЕС те трябва да изпълнят договора за добросъседство и да променят конституцията си.

„Тази сутрин се оформи нова коалиция – ДП, ПП, ГЕРБ и ДПС“, смята Балабанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай