Томислав Дончев оглавява евролистата на ГЕРБ

Томислав Дончев оглавява евролистата на ГЕРБ | StandartNews.com

Дъблин. Водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори ще бъде ексминистърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев. Това обяви Бойко Борисов пред български журналисти в Дъблин.

 

„Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства", каза Бойко Борисов.

 

„Кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. С неговата работа, с милиардите, които благодарение на него, от Европа дойдоха в България. Преценихме да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България. Това са мотивите, които са били водещи, когато сме взимали това решение", посочи Борисов.

 

„Аз неведнъж съм казвал, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България", заяви Томислав Дончев. Той бе поздравен за избора от заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по индустрията Антонио Таяни, по време на среща между двамата, в рамките на конгреса на ЕНП в Дъблин. Таяни окуражи Томислав Дончев и му пожела максимална подкрепа сред българските граждани на изборите през месец май.

 

От своя страна Дончев благодари на заместник-председателя на Европейската комисия за подкрепата и подчерта, че ГЕРБ ще продължи да полага всички усилия за гарантирането на прозрачното усвояване на европейските средства в България и подобряването на стандарта на живот на българските граждани.

 

Томислав Дончев е магистър по философия във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". Завършва и втора специалност - журналистика. Той специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша.

 

През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института НЕГЕВ, Израел.

 

През 2001-2004 година Томислав Дончев е изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово.

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово като кандидат на ГЕРБ. 


На 18 март 2010 година е избран за министър без портфейл, отговорен за управлението на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай