Томислав Дончев: Аз премиер? Не ми е дошло времето

Единственото, което хората ме питат е ще направите ли правителство

Томислав Дончев: Аз премиер? Не ми е дошло времето | StandartNews.com
  • Не сме съгласни да се дават пари за социални плащания, които не сме изработили - това е алгоритъм за дълг и бърз фалит на държавата
  • Понякога съм гневен от щуротиите, които се говорят
  • Единственото, което хората ме питат е ще направите ли правителство
  • Не бива да позволяваме българите да решат, че демокрацията е дефиниция за безплоден модел на управление
  • Докарахме се да виждаме постижение в това, че някой разговаря с някого, заявява зам.-председателят на ГЕРБ и депутат от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Дончев, след първата срещу между ГЕРБ и ПП оставате ли с впечатление, че отношенията ви са затоплени и може да се стигне до консенсус помежду ви?

- Най-добрата новина е, че разговорът е възможен. А пък аз не мисля, че който и да било български гражданин, гласувайки за някого, го е пратил в парламента, само за да се кара с другите. Пратил го е, за да върши определена работа и то в полза на обществото, каквито и различия да има за пътя на развитие на България и с каква политическа, икономическа и т.н. технология трябва да се управлява. При всички случаи партиите трябва да си говорят, защото освен различията, освен противопоставянето, освен критиката, ние сме длъжни да изработваме определени консенсуси, за да може да свършим нещо заедно.

При това фрагментирано общество, при този фрагментиран парламент ние друг избор

нямаме. Впрочем, необходима е мъдрост да се прочете вотът на хората. Понякога задачата, която ни се дава не е толкова очевидна. При такава фрагментация според мен задачата от хората е: опитайте се да свършите нещо заедно. Все пак трябва да се отчита пропорцията на групите. Да, хората не са ни дали правото да управляваме самостоятелно, казали са, че трябва да търсим партньори. Но не са дали на някой друг задачата обезателно, каквото прави, да го върши без нас.

- По време на тази среща се оказа, че имате много допирни точки във вижданията си какво трябва да се направи, в евроатлантическата си ориентация. В крайна сметка за какво се карате?

- Има прагматични и политически мотиви. Ние също искаме да имаме добри социални плащания и за пенсионерите, и за хората в нужда. Това, с което не сме съгласни, е да даваме пари, които не сме изработили, защото това означава социални помощи за сметка на дълг, което е алгоритъмът за бърз фалит на държавата. Държавният дълг не се различава много от личния. Когато имаш дълг, който не можеш да погасяваш, следва беда. Разликата е, че в държава, която достига до такава ситуация, бедата е за всички и се усеща от всички.

По отношение на принадлежността ни към двата основни съюза - ЕС и НАТО, нямаме значими различия. Но за мен големият капан са рововете, които се издълбаха между партиите. През последните 2 години политиката се води по един патологичен начин. В доброто старо време всяка партия се опитваше да убеди другите с какво е по-добра, че има по-адекватни цели, по-адекватен екип. През последните 2 години политиката се прави наопаки - аз искам да съм в политиката, защото не харесвам някого, а аз трябва да съм в политиката, защото не го харесвам още повече.

И, както е видно, това не може да доведе до нищо. Докарахме го дотук, че виждаме постижение в това, че някой си е говорил с някого.

- Категоричността на ПП, че няма да подкрепи кабинет с вашия мандат, почива на твърдението, за което няма доказателства поне на съдебна основа - че вие сте авторите и творците на корупционните схеми. Как ще отговорите на това обвинение?

- Ако с това се изчерпва идеологическият багаж, е жалко и тъжно. Първо, това е политическа фикция. Кой е корумпиран, кой е вършил нещо незаконно го решават институциите, а не политиците. Имаме прокуратура, имаме МВР, имаме съд, имаме работеща съдебна система. Докато те не са се произнесли, всичко останало са дъвки за политическа употреба.

Вие да не мислите, че аз харесвам всички партийни лидери и съм съгласен с това, което казват? Ако искате да си призная нещо, понякога съм гневен от ниското ниво на подготовка и от щуротиите, които говорят. Но никога не съм базирал опитите си за присъствие в политиката и в обществения живот на това колко много не харесвам някого и как не съм съгласен с него или да говоря щуротии по негов адрес. Това не води до нищо добро.

Това е по-големият капан - че има партии, които базират присъствието си в НС на това, че са против някого.

Както виждаме, това е безплодна линия, която не може да доведе до нищо. Аз винаги мога да намеря причина, ако петима души са заедно за какво да се скарат. Най-трудно е, ако имаш петима души заедно, да ги накараш да свършат нещо.

- Вашият лидер Бойко Борисов поздрави президента Румен Радев, че дава достатъчно време да се стигне до съгласие. Смятате ли, че това увеличава шансовете за съставяне на правителство, каквото хората желаят?

- Говоря си с хората на всякакви места и имам много висока сензитивност, казано на жаргон, имам улична социология. Ако през предходни месеци са бушували всякакви политически страсти: какво направиха тия, докъде докараха държавата, няма ли да направите нещо, сега единственото, което ме питат, е: ще направите ли правителство, хайде, писна ни! Затова смятам, че желанието на хората е такова.

Разбира се, не може да се прави правителство само на база "този, този и този стигат за 121 гласа и хайде да се прегръщаме". Трябва да има общи цели, споделени ценности, трябва да си в състояние да свършиш нещо, като формулата може да се изчисти само след разговори. Ние досега имаме проведен един разговор. Когато има повече, ще разберем кои са пресечните точки, има ли такива.

Според мен, ако се стигне до избори, освен политическите емоции, които бушуват, следващата голяма тема ще бъде "кой е виновен да ходим за пети път на избори в рамките на 2 години". Винаги съм казвал, че демокрацията не може да бъде предозирана, но се боя, че ако накараме хората съвсем скоро да гласуват още веднъж, могат да ни накажат всички. Защото, за съжаление, даваме аргументи, че "политическата класа" не може да произвежда безспорни решения.

Има нещо по-опасно. Утре някой може да каже, че не само политиците не са в състояние да намират решение. Утре някоя "умна глава" може да каже, че българският народ не е в състояние да се самоуправлява, че му е необходим друг модел на управление.

- За президентска република ли намеквате?

- Президентската република е вид модел на демократично устройство. Но наблюдавам сантиментални спомени от времето на зрелия социализъм, от края на 80-те - каква чудесна и силна държава сме имали. Всички услужливо забравят, че държавата може да е била силна, но не особено богата. И най-вече, че от волята на отделния човек не е зависело нищо. Но с неспособността си, с безпомощността си политиците водят и до подобни сантименти.

А тези настроения в никакъв случай не са за пренебрегване. Не бива да позволяваме хората да решат, че демокрацията е дефиниция за безплоден модел на управление. За съжаление, сигналите, които излъчваме са такива.

- Дали за онези, с които искате да постигнете споразумение като ПП, хартиената бюлетина не е тоягата, с която ги тласкате към разбирателство, тъй като връщането й не вещае нищо добро за тях?

- Не го приемам така. Признавам интензивната дейност на този парламент. Успяваме да наложим едно темпо, той гласува смислени, адекватни предложения, базирани на всичко, което говорехме през месеците преди изборната кампания.

Колкото до хартиената бюлетина, няма нужда от чак такъв политически драматизъм. Най-правилно е да дадем избор на хората да гласуват, използвайки този начин, на който имат повече доверие. Не бива хората в парламента да се правят на по-умни от останалите и да решават вместо нас. Още повече, че пленарната зала е разделена - една част не вярва на машините, друга не вярва на хартията. Ако продължаваме да говорим така, в един момент хората няма да вярват нито на машините, нито на хартията.

- С темповете, с които се провеждат консултациите, кога горе-долу очаквате да бъде връчен мандата на ГЕРБ-СДС и как ще постъпите с него - ще го върнете ли, както преди година, или все пак ще се опитате да го реализирате?

- Ако съм отговорен към вас и към читателите Ви, не мога да дам категоричен отговор нито на единия, нито на другия въпрос. Това зависи от волята на президента. Той направи достатъчно, за да забави конституционната процедура, без да нарушава Конституцията, давайки шанс на този парламент да заработи и на партиите да постигнат някакъв минимален консенсус.

Разбира се, той не може да разтегля процедурата до безкрай. Не бих се учудил, ако това стане следващата седмица. Какво ще направим с мандата изцяло зависи от разговорите, които ще текат дотогава. Ако - нещо, което е свръхоптимистично - за седмица сме генерирали някаква минимална доза консенсус, може и да опитаме да го внесем в зала. В такава ситуация излъчването на правителство и на негов състав е вид знак, вид жест към хората, които са дали подкрепа на предходните избори.

Но ситуацията е динамична. Понякога едно събитие в рамките на един ден обръща и очакванията, и перспективите.

- Имате ли идеи за министри, за премиер, разговаряте ли с такива хора, от кой сектор са - чисто политическия или експертния?

- Ние може да имаме много кусури и имаме истински. Няма вариант да управляваш 10 години на ниво централна власт и, освен хубавите неща, да не допускаш грешки. Който твърди, че е безгрешен, не е в състояние да си прави реална самооценка.

Но едно от безспорните предимства, които имаме, е нивото на експертиза по всяка тема, във всеки сектор и фактът, че в годините назад сме успели да отгледаме изключително качествени кадри - и експерти, и управленци, и лидери. В този смисъл темата за попълване на персонален състав на един кабинет никога не е стояла. Моля не го приемайте с неоразмерена доза самочувствие, но претендирам, че за всяка от позициите можем да предложим не един, а двама, трима качествени експерти.

Темата за министър-председател е по-сериозна, защото това е свързано не само с експертиза, а с лидерство, той демаркира други процеси. Но да коментираме персонален състав в момента, при положение, че едва  сме започнали да си говорим, е несериозно.

- Бойко Борисов фигурира ли като бъдещ премиер в плановете ви?

- Нищо не може да бъде изключено. В годините назад сме давали достатъчно знаци, че, първо, ние дефицит на лидерство нямаме в партията, което не противоречи на факта, че тя е демократичен организъм и се съобразяваме с волята на членовете ни. Наред с това нека напомня, че не веднъж и два пъти сме номинирали различен човек от лидера. В този смисъл ние сме гъвкави и сме в състояние да реагираме според нуждите и изискванията на ситуацията.

- Но беше странно защо Вие като знаково лице на ГЕРБ не участвахте в преговорите с ПП?

- Както казах, ние имаме много хора за всичко. Екипът за преговорите с ПП беше от утвърдени, качествени експерти. И аз ще участвам в срещи. Не му е дошло времето.

- Да не би Вие да сте проектопремиерът на ГЕРБ?

- Проектопремиер? Едва ли, защото или не ми е дошло времето или е минало! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай