Тома Биков: ГЕРБ стана разделителна линия в БСП

Депутатът призова Божков да се завърне в България и да даде показания пред прокуратурата

Тома Биков: ГЕРБ стана разделителна линия в БСП | StandartNews.com

"Те организираха няколко вота на недоверие в мандата на този парламент, дори организираха излизане от парламента, но всичко това не доведе до падане на правителството", припомни в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков в коментар на решението на БСП да поиска вот на недоверие на правителството по темата за корупцията.

По думите му действията на социалистите сега са продиктувани от вътрешнопартийната ситуация и надпреварата за лидер на партията "по темата кой е най-голям противник на ГЕРБ".

Според него социалистите са изпаднали в безтемие. "Превръщането на ГЕРБ в основна идеологическа разделителна линия в БСП едва ли говори добре за една партия. Би трябвало да има поне още една-две теми", коментира Биков.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че ако държавата си е била затворила очите за сигнала за укриване на данъци от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, управляващите със сигурност днес не биха имали проблемите, които последваха от повдигането на обвинения срещу т.нар. хазартен бос: "Той днес нямаше да си показва есемесите, нито да рисува комикси, вероятно нямаше и да е в Дубай".

Биков посочи, че през 2014 година, когато започва лотарията му, изобщо този бизнес на Божков не е бил облаган с данък - и то законно, защото "тогавашните управляващи са пропуснали да посочат и лотариите като субект, който се облага с данъци".

"2015-а вече лотариите започват да се облагат и на тази база вече има обвинителен акт за неплащане на данъци и опит да се заобиколи законът", обясни Биков във връзка с едно от обвиненията на Васил Божков.

Депутатът призова бизнесмена да се завърне в България и да даде показания пред прокуратурата.

Тома Биков беше категоричен, че когато един едър бизнес се опита да се наложи над останалите и да монополизира цели сектори от икономиката, държавата трябва да се намеси.

"Когато финансовият капитал стане определящ за това доколко правосъдието би реагирало на един или друг стопански субект. Ролята на държавата в това отношение е много важна, но тя не е била изпълнявана в годините, в които имаме пазарна икономика. Поради тази причина в част от секторите има монополизация", посочи той.

По думите му е добра новина това, че държавата се опитва да сложи ясна граница на едрия бизнес по отношение на правосъдието и по отношение на монопола. Той определи неоснователно искането на вот на недоверие точно по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай