Точат синя гилотина

Обмислят изключване на Димо Гяуров и Мартин Димитров

Точат синя гилотина      | StandartNews.com

София. Двама-трима депутати може да изхвърчат от редиците на СДС. Този слух разбуни вчера синия кулоар в парламента. Дали това ще стане, ще се разбере най-късно до 7 декември, когато има заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Приказки за изключване на непокорните седесари тръгнаха още на миналия НИС, когато бе отхвърлен съюз "Единство" на екслидера Мартин Димитров и евродепутатката Надежда Нейнски. Сред нарочените за синя гилотина били депутатите Димо Гяуров и Мартин Димитров. Причината за изключването им ще е чл. 11 от устава за "противодействие на решенията на СДС". В момента депутатите не искат да изпълнят решение на ръководството и да внесат кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия.

Вчера цялата парламентарна група на Синята коалиция, в която са СДС и ДСБ, единодушно реши никой да не внася в деловодството на парламента номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. Партийното ръководство, което е на нож с депутатите, твърди, че ще се намери кой да свърши тази работа. Говори се, че петима от деветимата депутати на СДС ще гласуват за него. "В грешка са", скачат обаче в парламента.

"По отношение на кандидатурата на Стоянов се определя кой е депутат на СДС и кой не. И нито бивш лидер с късен пубертет, нито депутат могат да променят това", каза пред "Стандарт" шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков без да назовава имена. Като под ексшеф явно имаше предвид Мартин Димитров.

Част от сините обвиняват Стоянов, че благословил смяната на Димитров с настоящия син лидер Емил Кабаиванов. И че насърчавал ръководството към задкулисни игри с ГЕРБ.

Самият Стоянов още не е решил дали ще приеме номинацията за КС. В момента е в офиса си във Виена. В понеделник трябва да даде отговор. Междувременно в синия кулоар в парламента тръгна мълва, че брат му Емил Стоянов ще става шеф на БНТ. Депутати от ГЕРБ обаче твърдят, че няма причина да бъде сменена сегашната началничка на държавната телевизия Вяра Анкова.

Пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че предложението на ГЕРБ посестримата им партия СДС да издигне кандидат на конституционен съдия е създало такова напрежение в сините редици. "Иначе, ако ги слуша човек Синята коалиция, те са готови да управляват самостоятелно. Ние не на думи, на дела казваме: Ето ви възможност да намирате човек, вие сте стара партия, имате възможност. Кой си е тяхна работа. Да седнат и да се разберат", каза Борисов. По повод обвиненията към СДС, че става патерица на ГЕРБ, премиерът казва: "В момента има само една патерица и това е, че Мартин Димитров е патерица на Иван Костов в парламента. В момента СДС е патерица на Костов. И това всички го виждат и го знаят. Каква патерица, за кое ни е патерица?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай