Татяна Дончева: "Южен поток" е необходим за България

Михаил Миков е таймаут за БСП, каза бившата социалистка

Татяна Дончева: "Южен поток" е необходим за България | StandartNews.com

София. „Движение 21" смята, че България има огромна нужда от поне два-три големи инфраструктурни проекта, в които да бъде ангажирана младата работна ръка със средна квалификация за един хоризонт от 4-5 години", заяви Татяна Дончева по Нова ТВ. Позиция против „Южен поток", само заради обвързаността на България с Русия, според нея не е правилна, защото единственото, което ни обвързва с Москва, е „липсата на достатъчно собствени енергийни източници и обстоятелството, че сме страна по пътя на транзита".

„Президентът демонстрира външнополитически симпатии прекалено остро и прекалено отчетливо", смята лидерът на „Движение 21". Тя коментира интервю на държавния глава Росен Плевнелиев за „Файненшъл Таймс", в което той остро критикува политици, олигарси и решението за „Южен поток". По нейни думи, това започва да изглежда подозрително. Дончева посъветва, че е хубаво хората, заемащи ключови позиции, да бъдат малко по-приглушени в предпочитанията си.

Тя оправда подписаното в последния момент преди оставката разрешение на бившия регионален министър Десислава Терзиева за строеж на частта от газопровода в местността Паша дере. „Всяко правителство, което приключва живота си, подписва някои неща в последния момент – особено за „Южен поток" и особено за големите интереси. Да си дадем сметка - Америка държи трасето да не напуска територията на Украйна и синът на Джо Байдън – вицепрезидента на САЩ, ръководи компанията, която е 49% собственик на тези тръби. Ние заложници на Украйна ли трябва да станем? Това трасе е свързано с Италия и Австрия. Да не смятате, че там са прорусофили? Трябва да си дадем сметка, че е хубаво това трасе да минава през България", категорична бе Татяна Дончева.

Миков е таймаут да си нарисуват нов лидер на БСП 

„Нищо не може да спаси БСП. Михаил Миков е таймаут за влъхвите – да нарисуват нов лидер за 2 години до редовния конгрес. Но те няма да го нарисуват, защото нямат материал да го нарисуват. За да стане някой естествен и органичен лидер, трябва това нещо да се подготвя в годините", коментира бившата социалистка събитията в БСП. Тя отрече възможността за съвместни действия на нейната формация със столетницата. 

„Има две неща в БСП, които са сериозен проблем за общи действия. Едното е обвързаността на партийното ръководство с олигархията", посочи Татяна Дончева и намекна, че всички от заместник-председателите на БСП имат такива връзки. „Втората част, която е голям препъни-камък – абсолютната неготовност на членската маса на партията да види проблемите на партията и да позволят те да бъдат решавани. Който намира кусур на партията, значи е враг на партията. Трето, не желая „Движение 21" да бъде въвлечено в интригите на БСП, защото това е като зараза", отсече тя.

„Социолозите ни дават много сериозен шанс за влизане в парламента", заяви лидерът на „Движение 21". Татяна Дончева посочи, че лицата в листите на движението са млади и тепърва ще се развиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай