Търсят петима мъдреци за бюджета

Чужденци също могат да бъдат членове на бъдещия Фискален съвет

Търсят петима мъдреци за бюджета | StandartNews.com

София. Търсят се петима експерти, които да формират съвет на мъдреците за бюджета. До 1 януари 2014 г. трябва да бъде сформирана новата за България институция, наречена Фискален съвет (ФС). Това обясниха от Министерството на финансите на семинар в Боровец. Страната ни има ангажимент да създаде съвета заради членството ни в ЕС. Съветът на мъдреците ще наблюдава бюджетните политики, както и спазването на правилата за таван на дефицита и на държавния дълг.

Членовете на ФС ще се предлагат от депутатите, след което ще се гласува за всеки един поотделно в пленарна зала. Преди да се стигне до гласуване на конкретните имена, парламентът трябва да приеме новия закон за фискалния съвет. В съвета ще влизат петима души, като сред тях може да има и чужденци. Те трябва да са с високи нравствени качества, висше икономическо образование (магистър) и поне 10 години опит в областта на макроикономическия анализ, гласи проектът на новия закон. Те ще се избират с мандат от 6 години. Бюджетът на звеното ще бъде осигурен от този на парламента.

Мъдреците ще получават заплати в размер не повече от три средни възнаграждения в обществения сектор или до 2550 лв. ФС ще изготвя анализи и предложения по бюджета на страната, здравната каса и ДОО. Ако Министерски съвет откаже да се съобразява със становището на ФС, ще трябва да се обоснове писмено и да публикува отговора си. В редица западни страни ФС има статут на независим коректив с висока обществена подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай