Търсят частници за АЕЦ "Белене" (ОБЗОР)

Търсят частници за АЕЦ "Белене" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов: Ако БСП искаха, можеха да са започнали изграждането му

Опозиция и управляващи кръстосаха шпаги по казуса АЕЦ „Белене". БСП изведнъж поиска рестарт на проекта и внесе в Народното събрание законопроект за отмяна на мораториума от 2012 г. върху изграждането на ядрената централа. „Не е важно кой е виновен. Подаваме ръка за решение на проблема", заяви соцдепутатът Таско Ерменков. Последва незабавен отговор от ГЕРБ.

БСП повтаря един от вариантите, върху които работим и които премиерът Бойко Борисов представи в събота, напомни председателят на Енергийната комисия Делян Добрев. Според него най-удачният вариант е пълна приватизация на предприятието "Белене" през Агенцията за приватизация и намиране на чужд инвеститор, който освен самото изграждане, да поеме и изплащането на всички задължения, натрупани до момента, в това число и санкцията, наложена от Международния арбитраж. "Това ще осигури правила, прозрачност и сигурност", посочи Добрев. Другите два варианта са продажба на вече поръчания реактор и строителство на АЕЦ.

Темата бе коментирана и от премиера, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание. "Ние с голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново. От 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание", обяснява той на министрите. Борисов прави уточнение, че спорът за "Белене" и реакторите, които трябва да платим съгласно решението на Арбитражния съд в Женева, не бива да се прехвърля на междудържавно ниво, защото спорът на практика е между две компании. "Те разчитат на това, че обществото ще чуе: „БСП поиска рестарт на „Белене" и очакват, че никой няма да си спомни откога, как и по какъв начин се е стигнало до днешното положение", казва още Борисов.

В спора побързаха да се намесят реформаторите и Валери Симеонов от ПФ със съвет към Борисов да внимава какви съветници си подбира и закана - че ще организират мнозинство в НС, което да предотврати всеки опит за възраждане на проекта. Те приемат идеята за привличане на чужд инвеститор и настояват, че сега е моментът за търсене на отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай