Таня Андреева: Трудно се работи в обстановка на протести

Десислава Атанасова опроверга твърденията, че има натрупани задължения в болниците

Таня Андреева: Трудно се работи в обстановка на протести | StandartNews.com

София. „Трудно се работи в обстановка на протести, но за мен е радващ фактът, че хората най-накрая имат свободата и могат спокойно да изразят своето мнение". Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването "Денят започва" на БНТ. Тя обясни, че при тази ситуация политиците работят в тонус. Андреева бе категорична, че хората негодуват не от случващото се в парламента, а заради множеството проблеми, които са се натрупали с времето. „Не може само за 10 дни кабинетът да пробуди тези протести", допълни тя.

Министърът на здравеопазването отрече да е правила политически чистки в болниците. Според Андреева, такива е имало по време на управлението на ГЕРБ, когато е разбило доверието между лекари и пациенти. „Тогава назначените хора обаче няма да бъдат уволнени сега, ако си вършат работа", обясни тя. И продължи с пример за стара проверка от началото на годината в Онкологията, която показва, че лечебното заведение има сериозни нарушения. „Задавам си въпроса защо министър Десислава Атанасова не е взела мерки да се види на какво се дължат тези закононарушения. Сега ще бъде извършена нова проверка. Ако всичко е наред - директорът на болницата няма да бъде сменен", каза още Андреева.

Всички мениджърски екипи на неработещи лечебници ще бъдат отстранени, обясни здравната министърка. Тя уточни, че липсата на диалог между НЗОК и останалите институции, е една от причините да бъде поискана оставката на д-р Пламен Цеков. „Всички, които работят в системата, се оплакват от Касата", подчерта тя.

В отговор на твърденията на Таня Андреева, бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова обясни, че чистките в болниците, които имат добре работещи ръководства, не са належащи. „Това са политически репресии и чистки по места, каквито наблюдаваме откакто е на власт новият здравен министър", допълни Атанасова.

„Д-р Пламен Цеков няма да подаде оставка като шеф на Здравната каса. Той е фаворитът за поста на нашата парламентарна група - ГЕРБ. Румяна Тодорова, сестрата на Илияна Йотова, пък е фаворитът на правителството. Това не ни учудва, защото в кабинета всичко е на шуробаджанашки принцип що се отнася до назначенията". Така депутатът от ГЕРБ коментира поисканата от Андреева оставка на шефа на НЗОК.

Бившият здравен министър обясни, че до момента 48% са средствата по бюджета на НЗОК, които са разплатени. Тя конкретизира, че средата на годината не са минали и 50 процента. Така Атанасова опроверга твърденията на Андреева, че има натрупани задължения и неизплатени пари към болници и медици. "Това е лъжа и твърдението съвсем скоро ще се опровергае", бе категорична Атанасова. Тя напомни, че ГЕРБ ще влезе в пленарна зала само, за да обсъди промените в Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай