Танев на дузпата

Танев на дузпата | StandartNews.com

Реформатори недоволни от кадруването на Ненчев

Просветният министър Тодор Танев е заложен на дузпата. Той е получил последно предупреждение от премиера Бойко Борисов да влезе в час. Двамата са имали кратък разговор на четири очи в сряда, научи "Стандарт". Бойко дръпнал конско на министъра и му обяснил, че не може повече да търпи хаоса и бездействието в просветното ведомство, разказаха депутати.

От началото на мандата си Танев не е обявил нито една сериозна реформа. Идеите, които лансира, се оказват трудни за обясняване или неприложими на практика. Това важи за "университетите за пенсионери" и мрежата от колежи, където да учат занаяти. Военният министър Николай Ненчев пък има сериозни разногласия с Реформаторския блок, който го предложи за поста. Тук основната причина е кадруването във ведомството. "Министерството на отбраната не е филиал на БЗНС", отсекли на среща с Ненчев коалиционните партньори.

Танев и Ненчев с жълт картон

Премиерът предупредил образователния министър да "влезе в час"

Последно предупреждение да "влязат в час" са получили министърът на образованието Тодор Танев и колегата му Николай Ненчев. В сряда Танев е бил привикан лично от премиера Бойко Борисов. На разговор на четири очи министър-председателят му е обяснил, че му дава последен шанс да оправи работата си. Ако това не стане, в просветното ведомство ще има смени, издадоха реформатори. От своя страна военният министър Ненчев бил с последно предупреждение от ключовите му партньори в Реформаторския блок. "Министерството на отбраната не е филиал на БЗНС", отсекли на среща с Ненчев преди дни коалиционните партньори. И дали да се разбере, че не може министърът да назначава във ведомството предимно близки до партията му. Както е известно, Ненчев е лидер на една от формациите в Блока и с това държи останалите лидери на политически сили от РБ. Слухът за смяната на Танев и Ненчев плъзна отпреди месец по жълтите павета. През последните дни дори се появиха и имена за наследници на Танев, едно от тях е Румяна Коларова, която беше министър на образованието в последния служебен кабинет. Недоволни от поведението на двамата министри са голяма част от депутатите в РБ. За Танев коментират, че като човек е прекрасен, но "явно не е за този пост". От Ненчев недоволството расте и сред колегите им от ГЕРБ. "Търканията на Ненчев с бившия шеф на военното разузнаване доведоха до уволнението на последния и поредния ненужен скандал за управлението", гневят се избраници от мнозинството. Реформаторите обаче са недоволни не само от образователния и военния министри, но и от правосъдния министър Христо Иванов. Според депутати от Блока в образованието и в правосъдието се бавят промените. А при военните "липсва навременна информация" и се правят "на килограм спорни назначения". На мушката от своите е дори здравният министър - Петър Москов. Според колегите му той не е особено диалогичен, а и въпреки големите заявки за промени все още няма нищо реализирано. В Блока се въздържат първи да предложат на премиера Бойко Борисов да прави рокади на принципа на квотното разпределение на постовете в мнозинството. Но вече дават знаци към колегите си от ГЕРБ, че няма да се противят на кадрови промени в правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай