Таен вот за кабинета

4 големи цели сближават парламентарните групи. правят възможно правителството

Таен вот за кабинета | StandartNews.com
  • 4 големи цели сближават парламентарните групи. правят възможно правителството
  • Преговорите за министри вече текат

 

Зам.-главният прокурор даде главния прокурор на прокурор. Колкото повече ескалира безпрецедентният скандал в съдебната система, разкривайки недъзите й, толкова по-вероятен изглежда кабинетът "Габриел" с първия мандат. Няма депутат в Народното събрание, който да не вижда връзка между двата Гордиеви възела и да не открива европейска благословия за разсичането им. Доказват го както спокойствието на Габриел, която с лекота подаде оставка от комисарския пост. Така и нервността на Гешев, който осветли Десислава Атанасова сред приятелите си и заплашително сложи процесуалното "лицето" пред трите имена на Бойко Методиев Борисов.

Как е въпросът, който измъчва всички

при положение, че "Продължаваме промяната - Демократична България" категорично заявиха, че няма да подкрепят първия мандат. А Корнелия Нинова просто сложи точка на разговорите. Без дори да си направи труда да обясни защо. Всъщност, социалисти твърдят под сурдинка, че е получила обаждане от Гешев, което рязко й припомнило дните като икономически министър в кабинета "Петков". Но това е друг възел, който тепърва ще се разплита.

Експертно правителство с мандат една година предложи Габриел. Шести парламентарни избори са излишни, народът ще възпроизведе сходен парламент. ДПС има експерти в почти всички сфери, съгласи се Мустафа Карадайъ. Тотална безотговорност, нарече Тошко Йорданов спъването на преговорите. А накрая Слави Трифонов завърши явното мнозинство, което стои зад Габриел - ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, с няколко думи. Обяви, че партията му ще подкрепи експертно правителство. Така Габриел може да разчита на 116 гласа.

Има два варианта кабинетът да бъде избран.

Първият е с падащ кворум

- законен и често практикуван за 33 години демокрация, но нежелан в последните 5 парламента. При него, за да има заседание, в залата трябва да са 121 депутати. Вотът минава с 50+1 от кворума. Не едно съдбовно за страната решение е било приемано с 61 гласа. Менда Стоянова най-добре знае това.

Но падащият кворум би бил демонстрация на партийна сила. И би формирал яростна опозиция. Затова юристите в парламента казват, че много по-логичен е вторият вариант - тайно гласуване. Дълги години то бе запазена марка при избирането на правителства. Но Борисов сложи точка на тази практика. Днес възраждането й звучи логично, при положение, че и в БСП, и в ПП-ДБ има цели лагери, които не одобряват ината на лидерите си и искат България да има правителство.

При тайна на вота кабинетът "Габриел" би могъл да събере много над 121 гласа. Още повече, че има 4 големи цели, които обединяват ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН.

С Габриел ГЕРБ предложиха европейски кабинет. Брюкселски, коментира Карадайъ. И обясни, че при забавените оперативни програми и План за възстановяване и устойчивост за министри са ни нужни именно

експерти, които познават институциите в ЕС

отвътре и хората в тях - както по върховете, така и на по-ниските нива. Габриел и подходът й с основание се харесаха дори на Кирил Петков.

Съдебната реформа е вторият стълб, който обединява всички. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов с основание видя възможност за конституционно мнозинство, което през основния закон да рестартира съдебната власт, превръщайки я в ефективна и наистина независима.

Третата тема се предлага от ДПС - дневният ред на хората. По изброените от Движението приоритети, започващи със спиране на прогресивното обедняване, минаващи през конституционна съдебна реформа и завършващи с европейски инвестиции и подкрепа за малкия бизнес и малките населени места, възражения няма. 10-те ангажимента на ДПС са приоритети и на останалите партии.

Четвъртата тема е бюджетът. За него най-гласовита е БСП, която иска да гарантира увеличени социални плащания. На колко процента дефицит ще си стиснат ръцете финансовите експерти на партиите - 3 на сто или 4,5%, е въпрос на сметки и анализ. Факт е обаче, че няма партия в НС, която да не си дава сметка, че без стабилно мнозинство за бюджета,

на 10 юни държавата остава без пари

Защото тогава изтича удълженото действие на старите разчети и ако няма нов бюджет или второ удължаване, хазната минава на червено.

На този фон, случайно или не, Мария Габриел обяви, че в понеделник, 22 май 2023 г., ще отчете пред президента изпълнен мандат. Тоест - ще представи правителствен екип. А Деница Сачева удобно изпусна фразата, че преговорите за министри вече се водят. Развръзката е за 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай