Световната банка с предупреждение за изборите у нас

Институцията ни зарадва с отлична новина за икономиката

Световната банка с предупреждение за изборите у нас | StandartNews.com

Световната банка ни зарадва с отлична новина за икономиката у нас, но в същото време отправи сериозни предупреждения за рисковете пред нейното развитие.

Банката излезе с нова прогноза за развитието на икономиката на България през 2021 г. В нея се посочва, че брутният вътрешен продукт на страната ни ще се повиши с 3,7% за годината. В доклада си през март банката предвиждаше икономиката ни да се разшири само с 2,6% - с 0,7 процентни пункта под предишната прогноза от януари т.г. (3,3%). Икономиката ни обаче ще се върне към предкризисните нива едва през 2022 г., пише в доклада на банката. Тя повишава и прогнозите си за ръст на БВП през следващите две години, като сега Световната банка очаква той да достигне 3,8% през 2022 г. и 3,6% през 2023 г. (спрямо съответно 3,3% и 3,4% в предишните прогнози). Най-големият риск пред страната ни остава най-малкият брой ваксинирани срещу Covid-19 в целия Европейски съюз. На фона на само 20% ваксинирани пълнолетни граждани с поне една доза у нас към средата на август сравнено със 75% с поне една доза в ЕС България е изправена пред риск от нов пик на заразяванията в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки, пишат от Световната банка. Според банката ново затваряне на икономиката ще натежи сериозно върху вече обтегнатия бюджет и може да доведе до допълнително превишаване на дефицита над 4% от БВП.

Макар да се очаква бюджетните приходи за 2021 г. да надминат първоначалния план заради по-добрите прогнози за икономически растеж тази година, някои временни антикризисни политики вероятно ще бъдат преобразувани в постоянни разходни мерки, отлагайки фискалната консолидация, се казва още в анализа на Световната банка.

Той обръща сериозно внимание на политическата нестабилност у нас. Посочва я като ключов риск в краткосрочен план. Страната се насочва към трети кръг от парламентарни избори след предсрочни такива през април и юли, които не успяха да доведат до управляващо мнозинство, подчертават експертите от Световната банка. Те очакват инфлацията през тази година да достигне 3,2% в страната, а през следващите години да достигне съответно 3,3% и 3,4%. Тези прогнози остават без промяна спрямо предишното издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай