Сряда,

Световен рекорд в Истанбул. Изграждат нещо уникално

От: СТАНДАРТ -
2492
Световен рекорд в Истанбул. Изграждат нещо уникално
A
A
A

Световен рекорд се поставя в момента в Истанбул. Строят се едновременно 10 метролинии. Това съобщи кметът на космополитния град Екрем Имамоглу в интервю за „Панорама”. Той е на посещение в България по повод инициативата си Б-40 за побратимяване на 40 градове на Балканите.

Опонент на президента Ердоган и управляващата партия, той спечели кметските избори с прочутото изречение "Всичко ще бъде много хубаво".

„Можем да направим много! Ние сме близки: София, Истанбул, Атина. Градове с обща култура. Може да опитате едно ястие и тук, и там. Един музикален стил - също. Естествено е да намираме решения заедно. Затова споделих тази своя мечта и в началото на миналата година казах на колегите "Да го направим!" Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи теми и бързо подписахме декларация. А сега, със Софийска голяма община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са местната демокрация, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да направим много за дигитализацията и интелигентните градове. Това сътрудничество е полезно както за моята страна и град, така и за Европа, каза Екрем Имамоглу.

София е специална за нас. Тя пази спомени за Ататюрк. Бил на мандат тук за около година и половина. Знаем за бала, на който се е появил в еничарски костюм. Истанбул пък е Балканите в резюме. За пръв път бях в София преди 18 години и много се впечатлих от България. Съжалявам, че толкова дълго не съм идвал. Усещам, че връзките ни ще укрепват още, допълни кметът на Истанбул.

По отношение развитието на Истанбул кметът му заяви: „Чертаем бъдещето, имаме цели за 2050, правим всичко заедно с гражданите. Рядко ще намерите толкова квалифицирани кадри, колкото в Истанбул. Искаме да реализираме капацитета, който носи креативният, свободен дух на града. В момента строим едновременно 10 метролинии. Това е световен рекорд. Подготвяме тръжната процедура за още 3. Искаме Истанбул да е в тройката на градовете с най-развито метро. Имаме 10-12 години да го постигнем. Само за 3 години създадохме 5 милиона квадратни метра зелени площи.”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички