Съветници от БСП искат решение на проблема с "Пешеходната пътека на смъртта"

Преди дни те участваха в протест на граждани

Съветници от БСП искат решение на проблема с "Пешеходната пътека на смъртта" | StandartNews.com

Общинските съветници от БСП в СОС Николай Николов и Петко Димитров са направили питане до кмета Йорданка Фандъкова кога ще бъде решен проблема с „Пешеходната пътека на смъртта“ в Казичене.

Преди дни те участваха в протест на граждани, който се проведе на Софийския околовръстен път - на пешеходната пътека, която свързва квартал „Видните“ при ул. „Люба Белева“ с централната част на Казичене при ул. „Никола Петков“.

Николов и Димитров поставят няколко въпроса, в които се крият и решенията на проблема в дългосрочен и в краткосрочен план.

На първо място те питат кога най-сетне ще бъде изграден и завършен подлезът под Софийския околовръстен път, който да свързва квартал „Видните“ с Казичене.

А дотогава могат да се вземат мерки, които да гарантират по-висока степен сигурност на пешеходците в този участък.

Ето защо общинските съветници от БСП искат да знаят ще се въведе ли ограничение на скоростта преди светофарите на „Пешеходната пътека на смъртта“, както и дали ще бъдат поставени стационарни камери на КАТ и в двете посоки преди същата пешеходна пътека.

Също така те поставят въпроса ще бъдат ли предприети мерки пешеходната пътека да бъде по-добре осветена, а пешеходният светофар да бъде с по-голяма продължителност, за да може гражданите да пресичат на един път 8-лентовото шосе.

„Само по себе си е абсурдно да има пешеходна пътеката на път от такава категория и с такава интензивност на движение на тежкотоварни камиони“, считат Николов и Димитров.

На въпросната пешеходна пътека през годините е имало редица случаи на загинали пешеходци, като последният случай е от 16 ноември тази година. Затова и хората я наричат „Пешеходната пътека на смъртта“.

„Срамно е десетки години Столична община да не може да разреши един прост казус поради, който обаче не малко граждани са загубили живота си“, казват Николай Николов и Петко Димитров в питането си до кмета Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай