Свалят наполовина такса "пренос"

Очакват 400 млн. евро на година от износ на ток

Свалят наполовина такса "пренос" | StandartNews.com

София. Такса пренос за износ на електроенергия да се намали двойно и така България да се върне на енергийните пазари на Балканите. За това ще настояват депутатите от "Коалиция за България", стана ясно в понеделник. Темата била обсъждана на съвет на енергетиците на "Позитано" 20, потвърди за "Стандарт" Явор Куюмджиев.

Предварителните разчети показват, че от 36 лева таксата пренос може да стане 18 лв. за мегават. До 1200 мегавата износ, колкото е капацитетът на мрежата ни към Турция и Гърция, могат да бъдат продавани зад граница. А годишните приходи от това могат да надхвърлят 400 млн. евро. Реалистичните срокове за намаляването на въпросната такса са 2-3 месеца, уточни Куюмджиев.

Вече стана ясно, че екипът на икономическия министър Драгомир Стойнев ще преразгледа промените в Закона за енергетиката, подготвени от служебното правителство. Тепърва тази седмица в парламента ще се гласуват и ресорните комисии, които са записани в правилника на Народното събрание.

В същото време премиерът Пламен Орешарски свиква министрите си на първо заседание на 4 юни. Те ще трябва да докладват моментното състояние на всички министерства. А финансовият министър Петър Чобанов трябва да е готов с работен доклад за състоянието на бюджета. Този петък кабинетът ще участва и в първия си парламентарен контрол. Още от вторник червени депутати ще започнат да внасят питания до различните ведомства. Сред първите са избраниците Деница Златева, Антон Кутев, Димчо Михалевски. А въпросите са относно усвояването на еврофондовете и нивото на безработица. С най-много въпроси ще се окаже вицепремиерът и министър на правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова. Доскорошните депутати - социалният министър Хасан Адемов и министърът на икономиката Драгомир Стойнев, ще бъдат вече от другата страна на барикадата и ще трябва да отговарят на народните представители като шефове на ведомства. Министърът на транспорта Данаил Папазов ще получи питане от Борислав Гуцанов за преместването на пристанището във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай