Суматоха кой знае за US танковете у нас

Суматоха кой знае за US танковете у нас | StandartNews.com

Те идват за учение, натовските войски са наши, заяви Даниел Митов

Двудневна суматоха разтърси държавата с въпроса кой знае за американските танкове у нас. В рамките на 24 часа военният министър Николай Ненчев се опита да вкара в обяснителен режим правителството заради разполагането на военна техника у нас.

Във вторник министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви в Талин, че шестте източноевропейски страни вече са се съгласили да приемат въоръжение. Час по-късно Ненчев отрече. Той посочи, че е имал среща с посланика на САЩ Марси Рийс, на която е бил уведомен, че предстои изявление за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. Не била предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката.

"Натовските войски са наши войски - дали са от Германия, Франция, САЩ или другаде, са наши войски. Ние имаме договор с всички тези държави да се пазим взаимно и когато на източния фланг има напрежение, те са тук заради нас и заради българските граждани, а на нас като правителство ни е важна сигурността на държавата", заяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет в сряда. Първият ни дипломат обясни, че не е възможно САЩ да разположат военна техника у нас, без да ни питат. Според него обявените намерения от шефа на Пентагона са в контекста на решенията на Срещата на върха в Уелс на НАТО от септември 2014-та. "Всичко това се съдържа в Плана за готовност за действия за засилване на източния фланг на НАТО", каза Митов. И разясни, че именно това са част от мерките за гарантиране сигурността на източния фланг чрез серия от учения и тренировки. "За пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително, нещо, което имаме като план, нещо, което е договорено в Уелс на последната Среща на върха на НАТО", обясни още Митов. Външният министър припомни, че американски войски и техника може да присъстват у нас по силата на споразумение, подписано през 2006 г. от кабинета "Станишев". "Националната ни сигурност е въпрос на национален консенсус и тя трябва да ни обединява, а не да ни разделя и да се използва за пропаганда", заяви още министърът на външните работи.

Междувременно зам. -министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обясни, че съгласно споразуменията от 2006 година се позволява войските на САЩ да извършат тренировки на българска територия в рамките до 2500 души със съответната техника. "Има решение на Конституционния съд на Република България, в което е казано, че присъствието на войски от страни членки на НАТО не са чужди войски по смисъла на конституцията ни и не е необходимо съгласието на НС", обясни още заместник-министърът на отбраната.

Заради отсъствието си от страната военният министър Ненчев обяви от Брюксел, че в днешната усложнена обстановка няма нищо по-логично от това Алиансът и съюзниците да укрепват общата ни сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай