Стойнев: Трябва да развиваме ядрената си енергетика

Кабинетът не избира държава, а технология, каза министърът

Стойнев: Трябва да развиваме ядрената си енергетика | StandartNews.com

София. „Ако не се споразумеем с „Уестингхаус", ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетиката". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Седмицата" на „Дарик".

Страната ни има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят отиващите си 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Темата няма нищо общо с АЕЦ „Белене", обясни министърът.

„Трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне разговорите с „Уестингхаус" относно формулирането на правно-финансовата рамка. Ако финансовият модел не ни удовлетворява, ако цената на реактора се окаже непоносима за нас, ако бъдещата произвеждане електроенергия от реактора излиза на висока цена, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия", разясни Стойнев за следващите стъпки.

Във връзка с твърденията, че е незаконно да стартира процедура по изграждане на нов блок в атомната централа без конкурс, енергийният министър каза: „Конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 година Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ „Козлодуй" по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител". Той допълни, че до момента на тези критерии отговарят руските и американски реактори, но „американската технология е най-безопасната".

Кабинетът не избира държава, а по-скоро технология, категоричен бе Стойнев. „ Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави", коментира още той.

Най-добрата система за безопасност е тази на компанията "Уестингхаус", твърдят експерти. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност, стана ясно от разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай