Стойнев призова президента да не налага вето заради ВЕИ

Стойнев призова президента да не налага вето заради ВЕИ | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев защити таксата върху ВЕИ.

„Когато встъпих в длъжност заварих една изцяло дебалансирана система в енергетиката. Заради решението на Симеон Дянков всички държавни предприятия в енергетиката бяха обезкървени, липса на средства за ремонти и инвестиции. Двата ядрени блока работеха на много малки мощности, защото трябваше да изкупуваме енергията от ВЕИ. Държавата трябва да изкупува на 100% тази енергия, но тя е изключително скъпа", заяви министърът, предаде Фокус.

„В България спрямо Чехия, Гърция, Испания ние имаме най-висока средна цена за изкупуване на електроенергия, произведена от фотоволтаици. В същото време тази енергия се разпределя върху потребителите. В най-бедната държавата – България, средната цена е 238 евро на мегаватчаса произведена електроенергия. За сравнение в Чехия средната цена е 112 евро, 132 е в Германия, 173 евро е в Гърция, в Испания е 231 евро", каза Стойнев.
Страните, предприели ограничителни мерки, са: Белгия, Чехия, Гърция, Франция, Италия, Сипания, Румъния и Великобритания. Например между 25 и 30% е данъкът в Гърция, спрямо годината от въвеждане на оператора, заяви министърът.

"Едно вето на президента върху Закона за държавния бюджет в частта за таксата за ВЕИ няма да е толкова удар срещу правителството, а удар срещу българския народ."

"Разбирам, без да се бъркам в работата на президента Росен Плевнелиев, че той готви вето на Закона за държавния бюджет или смята да сезира Конституционния съд. Аз лично смятам, ако слуша моя съвет, да не сезира Конституционния съд", посочи Стойнев.

Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. И сегашната цена е прекалено висока, и хората едвам си плащат сметките, обясни още от позицията си Стойнев.

Той допълва и че не може да има стабилна икономика без конкурентоспособна енергетика.

"Не виждам нищо лошо в това както българският бизнес да има достъп до евтини енергийни ресурси, така и българските домакинства. Дебатът не трябва да бъде единствено върху тази такса. Дисбалансът е благодарение на предишното управление", посочи още Стойнев.

Тук се надминаха всякакви граници, че таксата е нещо лошо и че заради тази мярка, трябва да има вето върху държавния бюджет. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството може би, смята още министърът.

Той за пореден път се позова на практиката за въвеждането на такава такса и в други страни, където инвеститорите в зелени централи не били фалирали в резултат на нея.

"Просто това, което ние изкупуваме и което е на гърба на българския народ, трябва да влезе в конкретна рамка", коментира министърът.

Стойнев обясни, че част от таксата за ВЕИ ще отиде за подпомагане на енергийно бедните домакинства, защото според доклад на Световната банка България била с най-голямо енергийно бедно население.

Стойнев уточни, че ще се създадат проекти за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай