Стойнев: Хората във ВМЗ-Сопот са спокойни

Има риск от газова криза тази зима, алармира министърът

Стойнев: Хората във ВМЗ-Сопот са спокойни | StandartNews.com

София. „Във ВМЗ-Сопот се работи на три смени, хората са спокойни и регулярно получават заплатите си". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Министерски съвет, където предостави информация за ситуацията в дружеството.

Капиталът на ВМЗ-Спопот бе увеличен с 27,5 милиона лева. 20 милиона лева от тези средства са изразходвани за превод към НАП за покриване на публични задължения, 4,5 милиона лева са дадени за трудови възнаграждения, 3 милиона лева са отишли за осигуряване на производствената дейност, припомни Стойнев.

Дружеството вече е сключило договор за десетки милиони долари. Ако не бяхме ние, щеше едно структуроопределящо предприятие да бъде ликвидирано, каза още той.

На правителственото заседание днес бяха одобрени предприетите от министъра на икономиката и енергетиката мерки за стабилизиране на "ВМЗ" ЕАД, пише на сайта на Министерски съвет.

„Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката за осъществените в изпълнение на решение на кабинета мерки за стабилизиране и развитие на "ВМЗ" ЕАД. В резултат на тях Държавната консолидационна компания придоби акции на стойност 27,5 млн. лв. от дружеството чрез увеличаване на капитала му, което доведе до възстановяване на нормалния производствен процес", пише още в съобщението на МС.

„Има риск от газова криза тази зима, както през 2009 година", каза енергийният министър на пресконференция в Министерски съвет.

„Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, и спора между двете държави", продължи той.

Министърът изтъкна, че изграждането на газовата връзка със Сърбия ще бъде основен приоритет за 2014 г.

"Булгаргаз" беше първата фирма, която подписа договор със сръбска фирма за доставка на газ. Преди месец поканих сръбската министърка на енергетиката, за да ми обясни забавянето от сръбска страна. Вече има и сериозен интерес от турска страна и предстои среща с турския ми колега, за да видим кога може да започне изграждането на такава връзка, допълни Стойнев.

Стойнев обвини кмета на София Йорданка Фандъкова в създаване на изкуствено напрежение в обществото по отношение на топлоснабдяването през предстоящата зима.

„Кметът заявява, че тя не е била информирана, че тя не знае за какво се говори, едва ли не, че министерството на икономиката е предприело изведнъж всички действия", отбеляза министърът и се защити с твърдението, че наредбата за топлоснабдяване е била обсъдена с всички отговорни страни, включително и представители на Столичния общински съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай