Стойнев: ГЕРБ са обещавали Карадере на инвеститори

Стойнев: ГЕРБ са обещавали Карадере на инвеститори | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев прехвърли казуса "Карадере" назад към правителството на ГЕРБ. На брифинг в МИЕ днес той представи писмо от 2012 г., с което бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев подкрепя инвестиционните намерения за изграждане на ваканционен комплекс Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт в община Бяла. „Освен подкрепа за проекта в писмото е направено предложение за придобиване на българско гражданство на инвеститорите", допълни още Стойнев. 

Той подчерта, че строителство в местността Карадере не е възможно, преди да стане ясно дали проектът отговаря на екологичното законодателство. Според министър Стойнев „Всяка инвестиция ще бъде подкрепена от Министерството на икономиката и енергетиката, само ако отговаря на изисквания на законодателната уредба в България". Той бе категоричен, че на тази територия не може да се строи преди да се мине през процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и закона за биологичното разнообразие.

По думите му някой заблуждава екологичните организации, че строителството е започнало. Министър Стойнев предложи на всички екологични организации да създадат единен екологичен борд и да наблюдават дали инвеститорът спазва закона. „Това разбира се не отменя ангажиментите на правителството", подчерта още Стойнев.

Сертифицираният в момента проект е на стойност 105 млн. лв. и предвижда изграждането на три хотелски обекта върху 22 имота на площ от 247 декара, които са собственост на инвеститора, съобщиха от МИЕ. Според първоначалните планове на инвеститора проектът е бил на стойност 315 млн. лв. и е предвиждал изграждане на 1 000 самостоятелни жилищни единици, три самостоятелни хотелски комплекса на 44 обекта, зони за обществено обслужване, плаваща пристанищна инфраструктура. По думите на Стойнев този проект е имал подкрепа от ГЕРБ в предишния мандат. След съгласувателна процедура с всички ведомства, които имат отношение, на инвеститора е отказано сертифициране по ЗНИ. "Първоначалният проект е бил върнат, защото не отговаря не изискванията, след което инвеститорът внася изцяло нов проект, който отговаря на изискванията и се сертифицира в момента", заяви зам.-министър Анна Янева.

"Южен поток" технически продължава

Макар и политическите преговори за газопровода "Южен поток" да са замразени заради ситуацията между Русия и Украйна, техническата част на проекта продължава, съобщи министър Стойнев. 

Той напомни, че по предложение на българската страна преговорите по проекта „Южен поток" не се водят между Русия и всяка една от страните в проекта, а на ниво ЕС и Русия. "По този начин диалогът е активизиран", смята Стойнев. "Това бе стратегически ход, предложен от България, подкрепен от всички страни, през които минава проекта, и сега на техническо ниво продължават разговорите по този проект", заяви Стойнев. "Южен поток" е стратегически не само за държавите, през които минава, но и за ЕК, както се изрази Гюнтер Йотингер", допълни той.

Все още не е ясно кой ще строи "Южен поток" на територията на страната, стана ясно от думите на енергийния министър. "Докато проектната компания за "Южен поток" не обяви кой печели конкурса, аз знам колкото вас", заяви пред журналистите Стойнев.

По план строителството на газопровода трябва да започне през юни, а в началото на годината 11 компании подадоха заявление с намерения за участие в изграждането на проекта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай