Стефан Янев каза какво се прави за закъснението на бюджета

Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери, каза служебният премиер

Стефан Янев каза какво се прави за закъснението на бюджета | StandartNews.com

Процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в парламента.

Това каза служебният премиер Стефан Янев, който отговори на въпроси във Фейсбук.

"Това, което ще предложим, ще е консевративно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери. Предполагам този тип мислене ще е и в новия бюджет", разкри Янев намеренията на кабинета.

"Ще предложим в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ и пътища. В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на МС са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от министерството на регионалното развитие - инхаус процедури, строежа на магистрала "Хемус", каза още Янев.

"Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент", отговори премиерът.

"Имаме статистика в последните 6 месеца, че над 500 млн. лева са инвестициите в България с над 1500 нови работни места. И тези инвестиции са предимно извън столицата и тенденцията е добра", каза още Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай