Неделя,

Стефан Янев каза какво се прави за закъснението на бюджета

От: Стандарт -
Стефан Янев каза какво се прави за закъснението на бюджета
A
A
A

Процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в парламента.

Това каза служебният премиер Стефан Янев, който отговори на въпроси във Фейсбук.

"Това, което ще предложим, ще е консевративно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери. Предполагам този тип мислене ще е и в новия бюджет", разкри Янев намеренията на кабинета.

"Ще предложим в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ и пътища. В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на МС са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от министерството на регионалното развитие - инхаус процедури, строежа на магистрала "Хемус", каза още Янев.

"Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент", отговори премиерът.

"Имаме статистика в последните 6 месеца, че над 500 млн. лева са инвестициите в България с над 1500 нови работни места. И тези инвестиции са предимно извън столицата и тенденцията е добра", каза още Янев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички