Станислав Тодоров: "Бобов дол" и "Брикел" са частни

Съдбата им е в техни ръце! Без КЕВР, каза шефът на регулатора

Станислав Тодоров: "Бобов дол" и "Брикел" са частни | StandartNews.com

На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март 2022 г., излъчено директно по Радио К2,  Илиана Беновска и народният представител от ДПС Рамадан Аталай зададоха въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров за огласеното от финансовото  вице Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“.  Ето какво попитаха  Аталай  и Беновска:

Рамадан Аталай: Вицепремиерът каза, че ще закрива топлоелектрически централи, имайте предвид „Бобов дол“ и „Брикел“. Като отчитате всички тези количества, които досега сте ползвали от „Бобов дол“ и това, което  евентуално в газовия сектор, което няма да получите през „Булгаргаз“, доколко ще влияе върху цената на топлофикациите, защото те ползват газ? Знам и отговорите, които ще ми отговорите! Моята идея е дано Вие да отправите правилното послание към министър-председателя и по-големия министър-председател Асен Василев, че не е тяхна работа да се намесват в енергетиката!

В отговора си председателят на КЕВР Станислав Тодоров не засегна темата за намерението на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобов дол“. Беновска помоли Тодоров да каже мнението си, но председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски не й даде думата. Ето какво се случи:

Илиана Беновска: Прощавайте, може ли да отговорите за „Бобов дол“ и „Брикел“, интересува ни нас, журналистите!

Радослав Рибарски: Не можете, г-жо Беновска, въпроси задават депутатите!

Илиана Беновска: Да, но г-н Аталай зададе въпрос за „Брикел“ и „Бобов дол“!

Радослав Рибарски: Г-жо Беновска, моля Ви!

След заседанието на комисията Беновска зададе въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров. Ето неговите отговори:

Илиана Беновска: Здравейте, г-н Тодоров! Бихте ли коментирал призивите на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“? Как ще се отрази това на енергийния микс и на националната сигурност?

Станислав Тодоров: Думите на министър Василев няма да мога да коментирам! Това, което мога да коментирам, е, че за да имаме свободен и еднакъв пазар на всички участници – всички участници трябва да отговарят на същите изисквания!

Илиана Беновска: Не, това хубаво! Но Асен Василев го обяви публично, че иска да се закрият „Бобов дол“ и „Брикел“! Не знам какъв е критерият, коментирано ли е с Вас това?

Станислав Тодоров: В качеството на регулатор не мога да коментирам плановете на правителството!

Илиана Беновска: А енергийният микс, как ще се оформи, ако се закрият тези две централи? Нали знаете, че едната обезпечава София с електроенергия, а другата Източна България!

Станислав Тодоров: Нито „Бобов дол“, нито „Брикел“ участват в енергийния микс на регулиран пазар!

Илиана Беновска: А обезпечаването на електроенергия за София, за Гълъбово и този регион?

Станислав Тодоров: Това е въпрос към ЕСО!

Илиана Беновска: Тоест, КЕВР нямате отношение, и като председател на КЕВР, към това, към философията?

Станислав Тодоров: Те са частни предприятия, които продават електроенергията си на свободния пазар! И тяхната съдба е изцяло в техни ръце!

Илиана Беновска: На свободния пазар се продават много неща и от страна на частни магазини за хранителни стоки. Това какво означава, частната и държавната собственост при вас са различни?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай