Станишев: „Ще отчетем препоръките на Венецианската комисия”

Станишев: „Ще отчетем препоръките на Венецианската комисия” | StandartNews.com

Плевен. "Вярвам, че новият изборен кодекс ще бъде приет въпреки всички обструкции от страна на ГЕРБ.. Въпреки, че има много сили, които искат европейските избори да се правят по старото законодателство, със същите трикове и фалшификации", заяви в Плевен лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Един от ангажиментите ни бе за дълбока промяна в изборното законодателство и ние сме на път да я реализираме, категоричен бе той.Станишев подчерта, че кодексът стъпва на препоръките на ПАСЕ и ОСС от вота през 2012 г., които предишното управление пренебрегнало. Друга разлика с изборния кодекс на ГЕРБ е, че се възстановява мажоритарния елемент. Преди два дни са пристигнали последните препоръки на Венецианската комисия по този проект и те ще бъдат отчетени редакционно при гласуването в пленарна зала, посочи той.

 

Станишев заяви още, че неговата партия не се е отказала от проекта за АЕЦ.Белене, но той не може да се рестартира веднага. Председателят на социалистите допълни, че за това трябва решение от парламента, но подкрепа има само от БСП и „Атака", а това не е достътъчно.

 

По оперативна програма „Регионално развитие"общия обем на проектите на общини на БСП е за 317 млн лева, а на общини на ГЕРБ – за 1 млрд и 131 млн лева. С това Станишев отхвърли упреците на бившия премиер Бойко Борисов за несправедливо разпределение на средствата по публичната инвестиционна програма на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай