Станишев призова за диалог и чуваемост

Станишев призова за диалог и чуваемост | StandartNews.com

София. "За да има диалог трябва да се научим да се чуваме един друг. Чувам и протестиращите, и синдикатите, и трудовите българи. Последните месеци се насажда омраза. Опитват се да яхнат протестите, има и искрено протестиращи, но се насажда нетърпимост", коментира Сергей Станишев пред бТВ.

"Най-големият проблем на обществото в момента липсата на диалог и чуваемост. Някои хора казват „Оставка и друго не желаем да говорим", но това е равносилно на насаждане на нетърпимост към различното мнение и гледна точка. Аз чувам недоволството, но виждам и тенденция с крайно остри мащаби, която беше вкарана от ГЕРБ - на дамгосване, дискредитиране, изграждане на образа на врага, насаждане на омраза", добави той.

"Ние показахме на хората, че институциите могат да намират решение. Държавата има план и той може да бъде прилаган. 4 години нашето общество се потискаше чрез репресия. Врящото гърне избухна и не може да се успокои, а и не е нужно. Когато обаче на едно правителство му се казва оставка и нищо друго - това не е покана за диалог. Протестите не са в рамките на закона. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена."

Според него именно липсата на диалогичност в политиката и обществото водела от „съгласувана мълчаливост" около алтернативните гледни точки по протестите срещу властта.

"Нека припомня нощта на 23 юли. Наред с нормалните граждани, които протестираха, имаше и организирани групи, които искаха да нахлуят в НС и да пребият депутати, синдикалисти и експерти. Трябва най-сетне да се кажат нещата с истинските им имена. Този автобус щеше да бъде разгромен тогава – да се хвърлят камъни, това не е нормално".

На 12 ноември вечерта също имало докарани организирани хора от Благоевград, Перник, Пловдив - "от хора близки до Борисов, от Харизанов, бившият шеф на Напоителни системи. Целта бе те да окупират и нахлуят в НС – това нормално ли е? Това е метеж – още в нощта на изборите ГЕРБ не призна резултатите и обжалваха в КС, затова на всяка цена се стремят към властта. Дори самите депутати на ГЕРБ се превръщат в заложници на ръководството – на Цветанов и Борисов. Ние сменяме тези практики, но не се дава гласност", обясни гледната си точка Станишев.

Председателят на Коалиция за България посочи още, че връщането на партията на Борисов в управлението се подготвя не само от „яхването на протеста", но и от действията на „реформаторите".

"Реформаторският блок отговаря на нуждата от нормална демократична десница, но искам да попитам лидерите във формацията – готови ли са да кажат категорично, че няма да правят коалиция с ГЕРБ? Нека го кажат ясно, защото аз подозирам, че могат да направят – те се превръщат в патерица за връщането на ГЕРБ на власт. Понеже реформаторите не могат да са първа или втора сила в НС, само могат да са в коалиция", заяви Сергей Станишев.

Той отново подчерта, че подаването на оставка от страна на кабинета не било на дневен ред. БСП подкрепяло правителството не заради властта, „а заради кауза – да започне оздравяване на държавата".

Според предводителя на левицата Бюджет 2014 е изпълним, регулации на управляващите щели да ограничат значително контрабандата и източването на ДДС.

В кратък коментар по случая с новата комисия „Мишо Бирата", Станишев изтъкна, че тя цели „нещата да станат ясни и да се даде оценка - просто този начин на управление, който водеше Борисов, не бива да се повтаря".

"Ние подкрепяме това правителство не заради властта, а защото имаме кауза, която е промяната. Убеден съм, че Бюджет 2014 ще мине, защото това е най-социалният бюджет от много време насам", смята още Станишев.

И "Белене", и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са необходими на България. Аз продължавам да твърдя, че "Белене" е един необходим проект за страната ни, посочи още той.

"На Консултативния съвет по национална сигурност при президента постигнахме консенсус по две важни теми. Високо оценявам този резултат, защото показахме на хората, че институциите и основните политически сили могат да намерят решение по проблемите, които вълнуват хората... Заявих, че няма да бъде адекватен КСНС, ако не излезем с ясна позиция за случващото се в България. Гарантирахме правото на протест, но категорично е становището на този съвет, че те трябва да са в рамките на закона, подчерта Станишев. На КСНС беше казано – държавата има план. И този план ще успокои ситуацията. Той ще е за доброто на тези хора, които бягат от война. Ние трябва да им помогнем, защото те са в беда. И този план има и много силна външнополитическа част, която иска от институциите да поставят проблема пред ЕС", каза лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай