Станишев избира наследник между трима

Станишев избира наследник между трима | StandartNews.com

На "Позитано" вече кроят сценарии за рокада на върха
Драгомир Стойнев влиза в червеното политбюро, Янков и Костадинов са пътници

Михаил Миков, Ангел Найденов или Драгомир Стойнев. Тримата силни в БСП, които в момента са съответно шеф на парламента, военен министър и министър на икономиката, са с равни шансове да наследят Сергей Станишев начело на соцпартията. Това са телеграфно обобщените коментари на "Позитано" 20, след като стана ясно, че соцлидерът става евродепутат и поема ръководството на българската делегация на червените в Европарламента. Миков е зам.-председател на партията и в момента. Найденов е говорител на НС на БСП. А от следващата седмица и Стойнев ще е в ИБ на БСП. Станишев категорично заяви, че няма да подава оставка като лидер на БСП. Засега. Но че партията се нуждае от нова енергия и промяна. Червените обаче вече разписаха сценарии за бъдещата рокада на върха на "Позитано" 20. Тя ще мине през конгрес, както е по устава на партията. А най-висшият форум на БСП ще се събере за избор на нов председател най-късно през март 2015 година. Или късната есен на тази година. Исканията за сесия на 48-ия конгрес може и да се случат преди предсрочните парламентарни избори, но едва ли ще доведат до бърз избор на нов партиен лидер.

Сигурното е, че до дни ще заседава НС на БСП. На пленума лично Станишев ще предложи промени в Изпълнителното бюро на партията. Според високопоставени източници от "Позитано", соцлидерът ще номинира икономическия министър Драгомир Стойнев за член на ръководството. Така ще даде знак на своите, че точно Стойнев е един от вариантите за нов председател на партията, коментираха висши социалисти. Според запознати, още преди няколко седмици Станишев е разговарял лично с Миков, Стойнев и Найденов. В председателския кабинет на "Позитано" 20 и тримата чули от соцлидера, че могат да управляват партията. В Изпълнителното бюро на БСП със сигурност ще влезе и новият председател на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Вече стана ясно, че две рокади в ИБ на БСП са по партийния устав - сегашният шеф на столичните социалисти Калоян Паргов ще влезе на мястото на Анна Янева. А новият младежки лидер Вероника Делибалтова ще смени Явор Гечев. Дни преди пленума отново се заговори, че Станишев ще изключи от ИБ на БСП Красимир Янков и Емил Костадинов. До снощи все още не беше ясно кога ще бъде насрочено заседанието на националния съвет на червените. Причината е, че Станишев трябва да е във вторник сутринта в Страсбург за официалното откриване на първата сесия на новия Европарламент. Най-късната дата за пленум е петък или събота, а според изхода от политическите консултации в петък червените имат вариант за заседание в неделя или понеделник.

Няма нужда да търка стола в парламента
Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ

В сряда на пресконференцията г-н Станишев обясни много ясно какви са мотивите за неговото решение да остане евродепутат, очевидно динамиката и ангажиментите, които се очертават в рамките на новия ЕП, налагат по-активна роля на лидера на ПЕС. Отговорността на лидера на ПЕС е подчертана, той участва в преговорните процеси с ЕНП, а там предстои структуриране на Европейската комисия. В това решение се вижда един шанс за представителство на БСП и България при разпределяне на отговорностите в Европа. Не е необходимо лидерът на една партия да стои всеки ден на стола си в парламента или в централата на партията, важното е да се вземат колективни решения. Важно е сега левицата да запази своята единност и да продължи работата си.

Ще бъде полезен и тук, и в Брюксел
Мая Манолова, зам.-председател на НС, член на ИБ на БСП

Сергей Станишев е лидер на ПЕС от няколко години, освен това остана председател на БСП и ангажиментите му в Брюксел не пречеха по никакъв начин да изпълнява своите задължения и тук. В момента като лидер на европейските социалисти той има изключително големи отговорности, тъй като е един от четиримата преговарящи за структурирането на ЕП, създаването на управленската конструкция на Европа и най-вече за договарянето между ПЕС и ЕНП. Това, че Станишев участва във формирането на политиките на ЕС за следващите пет години, е влияние не само за БСП, но и за България.

Командир преди битка не се сменя
Атанас Делибалтов, лидер БСП-Сливен

Преди важна битка, каквито са предстоящите парламентарни избори, командирът не се сменя.
В БСП-Сливен преобладава мнението, че Станишев и цялото ръководство на БСП трябва да подготвят и проведат парламентарните избори. Трябва да сме единни.

Оставка, но не веднага
Юлиян Гошев, областен лидер БСП-Благоевград

Има наши симпатизанти, които са недоволни от лидера Сергей Станишев заради решението му да стане евродепутат и да замине за Брюксел. Но няма брожения и крайни действия. Няма как да се забрави, че преди 3 месеца Станишев каза, че няма да ходи в Брюксел, а сега взе друго решение. Но на него трябва да гледаме като на най-високопоставения български политик в Европа. По това да го преценяваме, а не по лакърдиите на Бойко Борисов. Най-логично е да подаде оставка и да се оттегли от лидерския пост на нашата партия. Вероятно и това ще стане, макар и не веднага.

Как ще ни води от 2000 км?
Камелия Цветанова, председател на БСП-Монтана

Решението на председателя на БСП Сергей Станишев да замине за Брюксел е нормално. Аз обаче не го приемам за удачно за следващите 5 години. Никой не може да си помисли, че ръководство от над 2000 км ще бъде успешно. Затова очаквам след изборите през есента БСП да си избере нов лидер. Сергей Станишев е европейски политик и мястото му е в европейските структури. Той сгреши само с предварителното заявяване, че няма да става евродепутат. Но и условията се промениха, затова и той промени решението си. Сега, преди изборите, не е време за смяна в ръководството на партията.

Брюксел е на преден план
Мая Димитрова, общински председател на БСП-Добрич

Решението е негово и може да е преценил, че така ще е по-полезен. От друга страна, това решение не означава, че председателят на БСП Сергей Станишев е загърбил ангажиментите си тук, а по-скоро, че на по-предна позиция поставя нещата, които се случват в Европейския парламент и са важни за страната ни.

Промени ще има, но не зад гърба на лидера
Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на КБ

- Г-жо Нинова, на 10 юни по време на 8-часовото заседание на НС на БСП заявихте пред форума емоционално, че поемате своята отговорност и подавате оставка като зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България". Но след заседанието на ПГ на КБ във вторник вечерта стана ясно, че оставате. Защо?

- Подадох писмено оставка до председателя на парламентарната група веднага след заседанието на НС. Въпросът с освобождаването и избирането на ново ръководство на парламентарната група се решава с гласуване на общото заседание на групата. В сряда групата не ме освободи и с гласуване реши да остана зам.-председател.

- Променена ли е ситуацията в групата от факта, че Атанас Мерджанов поема ръководството на ПГ на КБ?

- Промяна в политиките и законодателната дейност не очаквам. Групата продължава да работи. От досегашната ми работа с Наско съм с впечатление, че е организиран, работлив и педантичен. С него се работи лесно.

- Изненада ли ви соцлидерът Сергей Станишев с решението си да стане евродепутат?

- Мен лично, да. Но това е негово решение.

- Но веднага се заговори и за оставката му като лидер на БСП. Вие самата признахте, че 22 структури от София-област искат смяна на ръководството на партията. Кога ще се случи това?

- Да, има структури не само в София-област, които поискаха след евроизборите оставката на цялото Изпълнително бюро. Както и оставката на председателя на партията. В момента трябва да решим как БСП влиза в кампания за предсрочните избори. И това ще дебатираме на предстоящото заседание на Националния съвет на БСП. Моето виждане е, че трябва да поставим важните въпроси за партията без излишни емоции. И не зад гърба на Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай