Станишев: Днес няма да имаме кандидат за еврокомисар

Станишев: Днес няма да имаме кандидат за еврокомисар | StandartNews.com

Брюксел. Сергей Станишев не очаква днес България да представи пред Европейския съвет своята номинация за нов еврокомисар. Председателят на БСП и Партията на европейските социалисти коментира в Брюксел, че правителството "естествено" ще има номинация, но българските партии още нямат споразумение по този въпрос.

Според него за нашата страна е добре в следващата Европейска комисия да има повече социалисти, защото това би било важно за промяната в Европейския съюз.

Междувременно няколко бяха спряганите имена за нов представител на България в ЕК, сред които за най-вероятна се смята повторна кандидатура на досегашния български еврокомисар за бедствията и хуманитарни катастрофи Кристалина Георгиева.

Станишев не уточни, кога очаква да има номинаци, нито с евентуалното предложение на правителството.

На въпрос дали българските интереси или социалистическите ще надделеят при взимането на тези решения той отговори, че България само ще спечели, ако настъпи ясна промяна в ЕК.

Помолен да коментира кой е най-подходящият вариант за български еврокомисар той отговори, че това решение трябва да бъде взето от правителството след като чуе различните мнения, защото практически всяка партия има своето предложение.

„Важното е внимателно да се вземе това решение и човекът, който бъде избран, да върши добра работа за България", категоричен бе той. Станишев подчерта, че не закъсняваме със своята кандидатура, особено в неясната ситуация в самия ЕС.

"Най-важното на предстоящите разговори е не толкова имената на бъдещите еврокомисари, колкото политиките", добави той.

Той подчерта, че вчера Европейският парламент с много силна подкрепа от социалистите е избрал Жан-Клод Юнкер за президент на ЕК, който е направил сериозни заявки за приоритетите на ЕК, за нова политика и програма за заетост, за инвестиционен план, който трябва да бъде разработен и представен в началото на следващата година.

„Това, за което ние се борим е ЕК да покаже промяна в отношението, в приоритетите, в това число и за разширяване на младежката гаранция, която е един от водещите приоритети на ПЕС. Всичко останало е функция на политиката и намиране на хора, които могат да реализират тази политика", каза още Станишев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай